Kunsthistorisches Museum, Bécs
Fotó: Shutterstock

Rajongsz a képzőművészetért? Akkor ezt a 4 múzeumot ne hagyd ki Bécsben járva!

Nem kell messzire utaznunk ahhoz, hogy világszínvonalú galériákat látogathassunk meg: amellett, hogy Budapesten is számos ilyen helyszín található, a szomszéd fővárosban, Bécsben tucatnyi képzőművészeti múzeum kínálatából válogathatunk. Ezek közül mutatjuk most be a 4 legizgalmasabbat.


​1. Kunsthistorisches Museum

A múzeum lenyűgöző épülete már önmagában is egy műalkotás, ráadásul a Kunsthistorisches Museum a reneszánsztól a barokk korszakig terjedő európai festmények széles gyűjteményével büszkélkedhet. A képek jelentős része a Habsburgok személyes gyűjteményéből származik, többek között Vermeer, Rubens, Caravaggio, Raffaello és Rembrandt alkotásai is megtalálhatóak itt. A festmények mellett ókori görög, római és egyiptomi műtárgyakat is találunk –

nem csoda, hogy sokak szerint két teljes nap kell ahhoz, hogy mindent felfedezzünk a múzeumban.

Kunsthistorisches Museum

Kunsthistorisches Museum

Fotó: Shutterstock

​2. Albertina

A bécsi művészeti galériák és múzeumok közül jelenleg valószínűleg az Albertina a legfelkapottabb. A helyszín a világ egyik legváltozatosabb és legjelentősebb képi gyűjteményének ad otthont, amely évszázadok történelmét és stílusait öleli fel, és olyan alkotók műveit tartalmazza, mint például Rembrandt, Picasso, Degas, Dürer, Klimt vagy Schiele.

Az állandó tárlat mellett a múzeum időszaki kiállításai is egészen figyelemreméltóak, a közelmúltban például Gregory Crewdson és Joel Sternfeld amerikai fotográfusok munkáit is megnézhettük itt.

Albertina

Albertina

Fotó: Shutterstock

​3. Belvedere

A Belvedere mindenki számára kihagyhatatlan, aki érdeklődik az osztrák művészet iránt. A múzeum a világ legnagyobb Gustav Klimt-gyűjteményének ad otthont, de más osztrák alkotók, például Egon Schiele és Oskar Kokoschka munkái is szép számban megtalálhatóak itt – mindezt pedig egy díszes kertekkel és szökőkutakkal körbevett barokk palotában tekinthetjük meg.

A múzeum két helyszínre oszlik: a Felső Belvedere ad otthont a legismertebb műveknek, például Klimt A csók című alkotásának, az Alsó Belvederében pedig jellemzően 20. századi művészek időszaki kiállításai találhatók.

Belvedere

Belvedere

Fotó: Shutterstock

​4. Kunst Haus Wien

A Kunst Haus Wien múzeum az egyedi épület tervezője, Friedensreich Hundertwasser osztrák művész, környezetvédő és építész munkásságának állít emléket. Hundertwasser művein kívül a tárlatban más kortárs művészek, például Andy Warhol és Yoko Ono munkái is megtekinthetők, emellett rendszeresen szerveznek időszakos kiállításokat is.

Kunst Haus Wien

Kunst Haus Wien

Fotó: Shutterstock


A figyelmetekbe ajánljuk