Gnocchi
Fotó: Shutterstock

A hézi gnocchi elkészítése egyszerűbb, mint azt sokan gondolják

Ennél egyszerűbben nem is lehetne gnocchit készíteni – recept!

Bár sokak számára a házi gnocchi elkészítése bonyolult és időigényes feladatnak tűnhet, a valóság ennél sokkal egyszerűbb. Egy jól bevált recepttel és néhány alapvető hozzávalóval könnyedén elérhetjük azt a puha, lágy állagot, amelyért annyian rajonganak. A most bemutatott változat különösen jól alkalmazható azok számára, akik még csak most ismerkednek az olasz konyha rejtelmeivel. Recept.


Hozzávalók:

  • 90 dkg sütni való burgonya
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 13 dkg liszt
  • 6 evőkanál sótlan vaj
  • Frissen őrölt fekete bors
  • Frissen reszelt sajt
  • Frissen reszelt szerecsendió

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Helyezzük a burgonyákat közvetlenül a sütőrácsra, és süssük őket 1 óra 15 percig, vagy amíg teljesen megpuhulnak.

2. Óvatosan vágjuk félbe őket hosszában, és hagyjuk hűlni kb. 20 percig. Ezután hámozzuk meg őket, és törjük össze krumplinyomóval. Terítsük szét egy tiszta munkafelületen, és hagyjuk teljesen kihűlni.

3. Csepegtessük a tojássárgákat egyenletesen a kihűlt burgonyára, szórjuk meg a sóval, és szitáljuk rá a liszt felét. Egy tésztakaparó vagy spatula segítségével óvatosan dolgozzuk össze a hozzávalókat, fokozatosan hozzáadva a maradék lisztet, amíg lágy tésztát kapunk. Ügyeljünk arra, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát, mert az kemény gombócokat eredményezhet.

Gnocchi

Mindössze pár összetevőből otthon is elkészíthetjük a gnocchit

Fotó: Shutterstock

4. Osszuk a tésztát négy egyenlő részre. Enyhén lisztezett felületen sodorjunk mindegyikből kb. 1,5 cm átmérőjű hengert. Egy lisztezett kés vagy tésztakaparó segítségével vágjuk fel a hengereket kb. 2 cm-es darabokra. Ha szeretnénk, a darabokat villával akár meg is formázhatjuk a hagyományos bordázott mintázatra.

5. Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet. Adagokban főzzük meg a gnocchikat: helyezzük őket a forrásban lévő vízbe, és főzzük addig, amíg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2 perc). Szűrőkanállal szedjük ki őket, és tegyük félre.

6. Egy nagy serpenyőben olvasszunk meg 2 evőkanál vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a főtt gnocchikat, és óvatosan forgassuk össze, hogy minden oldalukat bevonja a vaj. Ízesítsük frissen őrölt fekete borssal és egy csipet szerecsendióval. Osszuk el a gnocchikat tányérokra, szórjuk meg bőségesen reszelt Parmigiano-Reggiano sajttal, és azonnal tálaljuk.

(Forrás: Food & Wine)

A figyelmetekbe ajánljuk