A nyári tekercs igazi ínyencség, amivel lenyűgözheted a szeretteidet. Tökéletes előétel vagy ebéd lehet, pláne akkor, ha ínycsiklandó mogyorószószt is készítünk mellé.
Hozzávalók (8 tekercshez):
- 12 garnélarák
- 1 nagy sárgarépa
- 1 kígyóuborka
- 1 kisebb fej vöröskáposzta
- 50 gramm üvegtészta
- egy csomag rizslap
Elkészítése:
Az üvegtésztát egy lefedhető edénybe tesszük, majd felforralt vízzel leöntjük, lefedve nagyjából 5 percig hagyjuk állni, vagy addig, amíg puha nem lesz. Ha megpuhult, konyhai ollóval rövidebb egységekre vágjuk.
Ezidő alatt a garnélát tegyük forrásban lévő sós vízbe, majd addig főzzük, amíg átlátszatlan, rózsaszín színt kapnak. Ha elkészült, hideg vízzel öblítsük le, majd hosszában vágjuk két részre a húsát. A répát, a kígyóuborkát és a vöröskáposztát szeleteljük gyufaszál vékonyságú csíkokra.
A rizslapokat mártsuk bele langyos vízbe, ezáltal puha, ruganyos textúrát kapunk. A tekercseket pedig egyesével készítsük, így a megpuhult, nedves rizslapot terítsük egy fadeszkára.
A rizslapra tegyünk azonos mennyiségű üvegtésztát, sárgarépát és kígyóuborkát, azonban ügyeljünk rá, hogy a lapok szélétől legalább 3 centiméter távolságra már ne helyezzünk hozzávalókat, különben nem tudjuk összehajtani. A zöldséget tetejére tegyük a garnélarák méretétől függően annyit, amennyi még nem akadályoz abban, hogy a rizslapot feltekerjük. A megtöltött lapokat szorosan tekerjük, széleit behajtjuk, így biztosan nem fog kiesni a töltelék.
Mogyorószósz:
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 gerezd összenyomott fokhagyma
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 3 evőkanál langyos víz
A hozzávalókat egy tálban addig keverjük, amíg az csomómentes nem lesz, majd egy kistálba tálalhatjuk a nyári tekercsek mellé.