alkoholos koktél
Shutterstock

Az 5 legjobb nyári koktél az elviselhetetlenül meleg napokra

Nyáron a nagy melegben muszáj néha meginni egy-egy hűsítő italt a teraszon vagy a kertben. A drinksbusiness csapata összeállított egy inspirációs listát, amelyekben a legfrissítőbb koktélokat gyűjtötték össze, melyek garantáltan segítenek felvenni a harcot a meleggel.

Rebujito

Shutterstock

Az Andalúziából származó, sherry alapú koktélnak a neve a spanyol rebujo szóból származik, ami magyarul annyit jelent: „összecsomózni” vagy „rosszul becsomagolt csomag”. Az ital azonban messz áll a káosztól: a koktél alapja egy kifejezetten száraz sherryből, hagyományosan Manzanillából illetve Finoból áll. Ezt általában limonádéval vagy citromos-lime-os szódával öntik fel. A pohár alját természetesen töltsük meg jéggel, díszítésnek pedig pár mentalevelet adhatunk a koktélhoz.

Ez is érdekelhet: Frissítő a forró nyári napokra: narancsos eszpresszó tonic

Negroni

Shutterstock

Akik kedvelik a keserű italokat, azoknak talán a Negroni lesz a legjobb választás a nyári hónapokra. A ginből, édes vermouthból (pl.: Martini rosso) és Campariból álló koktél kitüntetett népszerűségnek örvend a világ összes pontján.

Az italt bárki könnyedén elkészítheti otthon is, még shaker sem kell hozzá: whiskys pohárba rakjunk pár nagyobb jégkockát, amire 3-3-3 centilitert öntsünk a fent említett párlatokból. Végül díszítésnek szúrjunk a jégkockák közé egy narancshéjat, ezzel egy kis citrusos aromát kölcsönözve az italnak.

Paloma

Shutterstock

A tequila szerelmeseinek sem kell a már unalomig ismert Margaritával beérniük: a grapefruit és a silver tequila kombinálásával egy igazán frissítő, savanykás-kesernyés koktélt varázsolhatunk magunknak.

Az ital elkészítése nem is bonyolult: egy szélesebb szájú borospoharat töltsünk fel körülbelül félig jégkockákkal, majd erre öntsünk rá 4 cl silver tequilát és keverjük össze a grapefruit levével. Ha növelni szeretnénk a pohárban lévő mennyiséget, adjunk az italhoz egy kis szódát. Díszítéshez használjunk rozmaringlevelet. A kalandvágyók körbesimíthatják a pohár karimáját egy kis lime-al, majd amikor a pohár szélét már megfogta a lime leve, belemárthatják azt egy kis sóba.

Sgroppino 

Shutterstock

A Velencéből származó olasz italkülönlegességet azoknak találták ki, akik egyszerre szeretnének valami jéghideget és buborékosat is inni. A Sgroppino egy citromsorbet-ből és Proseccóból álló koktél, melyet egy csipet vodka fűszerez meg. Az italhoz szintén nem kell különösebb bartenderi tudás: egy pezsgőspohárba öntsünk ki 2 cl vodkát, majd kanalazzunk bele egy kevés citromsorbet-t. Ezt követően töltsük hozzá a Proseccót, óvatosan keverjünk rajta párat, a végén pedig egy szelet lime-mal és egy kis mentalevéllel díszítsük a poharat.

Búzasör

Shutterstock

A nyárból persze nem maradhat ki az egyik legnépszerűbb hűsítő ital, a sör sem. Ha megszomjazunk, ne hagyjuk ki a számításból a kézműves, illetve kisüzemi sörfőzdéket. Bár mára már rengeteg fajta sörből válogathatunk, a nyári hőséggel talán az enyhén savanykás, citromgerezd társaságában felszolgált búzasör veszi fel legjobban a harcot.


A figyelmetekbe ajánljuk