Nutella
Fotó: Shutterstock

Így készíts egészséges Nutellát otthon

A hagyományos Nutella magas cukortartalma és a benne található adalékanyagok miatt sajnos nem tesz túl jót szervezetünknek, de ettől még nem kell lemondanunk az édes mogyorókrémről: jó hír, hogy otthon könnyen elkészíthetünk egy sokkal egészségesebb változatot.


Talán sokan nem tudják, de a Nutella története egészen a második világháborúig nyúlik vissza, írja a Drive. Olaszországban a tömeges elszegényedés és a termelés szünetelése miatt hiánycikké vált a kakaó, ezért Alba városának egyik pékmestere, Pietro Ferrero arra próbált megoldást találni, hogyan tudna gazdaságosan csokoládékrémet készíteni.

1944-ben úgy döntött, hogy az akkoriban megfizethetetlen kakaó egy részét mogyoróval helyettesíti, ami a környéken hétköznapi alapanyagnak számított – így született meg a mai Nutella elődje. A tökéletes krémes állagot végül hosszú kísérletezés után, növényi olaj hozzáadásával sikerült elérni.

A céget évekkel később Pietro fia, Michele Ferrero vette át, és ő alkotta meg a Nutella márkanevet is – a klasszikus édességet hivatalosan 1964-ben kezdték el gyártani.

H\u00e1zi Nutella (illusztr\u00e1ci\u00f3)

Házi Nutella (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

​Hozzávalók a házi Nutellához:

  • 2 bögre hántolt mogyoró;
  • 1/4 bögre cukor, amit helyettesíthetünk alternatív édesítőszerrel is;
  • 450 gramm keserédes csokoládé;
  • 2 bögre sótlan vaj;
  • 1 bögre tejszín;
  • 1 csipet só.

​Így készül:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
  2. Szórjuk a hántolt mogyorót egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük negyed órán át, míg aranybarna színűre pirul. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  3. Daráljuk finomra a mogyorót a cukorral együtt.
  4. Kockázzuk apró darabokra a csokoládét, majd tegyük egy fémedénybe, közben pedig forraljunk fel egy lábasnyi vizet. Ha felforrt a víz, vegyük lejjebb a lángot és helyezzük az edényt a lábas tetejére, hogy megolvadjon a csokoládé.
  5. Miután folyós állagúvá vált, adjuk hozzá a csokoládéhoz a szobahőmérsékletű vajat és tejszínt, majd kevergessük, míg a massza egyneművé nem válik.
  6. Sózzuk meg, majd adjuk hozzá a ledarált mogyorós cukrot. Végül öntsük egy üvegcsébe és hagyjuk kihűlni. Szobahőmérsékleten akár négy napig is eláll.

Talán sokan nem tudják, de a Nutella története egészen a második világháborúig nyúlik vissza, írja a Drive. Olaszországban a tömeges elszegényedés és a termelés szünetelése miatt hiánycikké vált a kakaó, ezért Alba városának egyik pékmestere, Pietro Ferrero arra próbált megoldást találni, hogyan tudna gazdaságosan csokoládékrémet készíteni.

1944-ben úgy döntött, hogy az akkoriban megfizethetetlen kakaó egy részét mogyoróval helyettesíti, ami a környéken hétköznapi alapanyagnak számított – így született meg a mai Nutella elődje. A tökéletes krémes állagot végül hosszú kísérletezés után, növényi olaj hozzáadásával sikerült elérni.

A céget évekkel később Pietro fia, Michele Ferrero vette át, és ő alkotta meg a Nutella márkanevet is – a klasszikus édességet hivatalosan 1964-ben kezdték el gyártani.

H\u00e1zi Nutella (illusztr\u00e1ci\u00f3)

Házi Nutella (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

​Hozzávalók a házi Nutellához:

  • 2 bögre hántolt mogyoró;
  • 1/4 bögre cukor, amit helyettesíthetünk alternatív édesítőszerrel is;
  • 450 gramm keserédes csokoládé;
  • 2 bögre sótlan vaj;
  • 1 bögre tejszín;
  • 1 csipet só.

​Így készül:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
  2. Szórjuk a hántolt mogyorót egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük negyed órán át, míg aranybarna színűre pirul. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  3. Daráljuk finomra a mogyorót a cukorral együtt.
  4. Kockázzuk apró darabokra a csokoládét, majd tegyük egy fémedénybe, közben pedig forraljunk fel egy lábasnyi vizet. Ha felforrt a víz, vegyük lejjebb a lángot és helyezzük az edényt a lábas tetejére, hogy megolvadjon a csokoládé.
  5. Miután folyós állagúvá vált, adjuk hozzá a csokoládéhoz a szobahőmérsékletű vajat és tejszínt, majd kevergessük, míg a massza egyneművé nem válik.
  6. Sózzuk meg, majd adjuk hozzá a ledarált mogyorós cukrot. Végül öntsük egy üvegcsébe és hagyjuk kihűlni. Szobahőmérsékleten akár négy napig is eláll.

Talán sokan nem tudják, de a Nutella története egészen a második világháborúig nyúlik vissza, írja a Drive. Olaszországban a tömeges elszegényedés és a termelés szünetelése miatt hiánycikké vált a kakaó, ezért Alba városának egyik pékmestere, Pietro Ferrero arra próbált megoldást találni, hogyan tudna gazdaságosan csokoládékrémet készíteni.

1944-ben úgy döntött, hogy az akkoriban megfizethetetlen kakaó egy részét mogyoróval helyettesíti, ami a környéken hétköznapi alapanyagnak számított – így született meg a mai Nutella elődje. A tökéletes krémes állagot végül hosszú kísérletezés után, növényi olaj hozzáadásával sikerült elérni.

A céget évekkel később Pietro fia, Michele Ferrero vette át, és ő alkotta meg a Nutella márkanevet is – a klasszikus édességet hivatalosan 1964-ben kezdték el gyártani.

H\u00e1zi Nutella (illusztr\u00e1ci\u00f3)

Házi Nutella (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

​Hozzávalók a házi Nutellához:

  • 2 bögre hántolt mogyoró;
  • 1/4 bögre cukor, amit helyettesíthetünk alternatív édesítőszerrel is;
  • 450 gramm keserédes csokoládé;
  • 2 bögre sótlan vaj;
  • 1 bögre tejszín;
  • 1 csipet só.

​Így készül:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
  2. Szórjuk a hántolt mogyorót egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük negyed órán át, míg aranybarna színűre pirul. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  3. Daráljuk finomra a mogyorót a cukorral együtt.
  4. Kockázzuk apró darabokra a csokoládét, majd tegyük egy fémedénybe, közben pedig forraljunk fel egy lábasnyi vizet. Ha felforrt a víz, vegyük lejjebb a lángot és helyezzük az edényt a lábas tetejére, hogy megolvadjon a csokoládé.
  5. Miután folyós állagúvá vált, adjuk hozzá a csokoládéhoz a szobahőmérsékletű vajat és tejszínt, majd kevergessük, míg a massza egyneművé nem válik.
  6. Sózzuk meg, majd adjuk hozzá a ledarált mogyorós cukrot. Végül öntsük egy üvegcsébe és hagyjuk kihűlni. Szobahőmérsékleten akár négy napig is eláll.

A figyelmetekbe ajánljuk