A hagyományos Nutella magas cukortartalma és a benne található adalékanyagok miatt sajnos nem tesz túl jót szervezetünknek, de ettől még nem kell lemondanunk az édes mogyorókrémről: jó hír, hogy otthon könnyen elkészíthetünk egy sokkal egészségesebb változatot.
Talán sokan nem tudják, de a Nutella története egészen a második világháborúig nyúlik vissza, írja a Drive. Olaszországban a tömeges elszegényedés és a termelés szünetelése miatt hiánycikké vált a kakaó, ezért Alba városának egyik pékmestere, Pietro Ferrero arra próbált megoldást találni, hogyan tudna gazdaságosan csokoládékrémet készíteni.
Ez is érdekelhet! A nápolyin túl – 4 pizzatípus, amivel Olaszországban találkozhatunk
1944-ben úgy döntött, hogy az akkoriban megfizethetetlen kakaó egy részét mogyoróval helyettesíti, ami a környéken hétköznapi alapanyagnak számított – így született meg a mai Nutella elődje. A tökéletes krémes állagot végül hosszú kísérletezés után, növényi olaj hozzáadásával sikerült elérni.
A céget évekkel később Pietro fia, Michele Ferrero vette át, és ő alkotta meg a Nutella márkanevet is – a klasszikus édességet hivatalosan 1964-ben kezdték el gyártani.
Házi Nutella (illusztráció)
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók a házi Nutellához:
- 2 bögre hántolt mogyoró;
- 1/4 bögre cukor, amit helyettesíthetünk alternatív édesítőszerrel is;
- 450 gramm keserédes csokoládé;
- 2 bögre sótlan vaj;
- 1 bögre tejszín;
- 1 csipet só.
Ajánljuk figyelmedbe! Kíváncsi vagy, hogy készül az igazi paradicsompasszáta? Olasz nagymamák videón mutatják meg!
Így készül:
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
- Szórjuk a hántolt mogyorót egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük negyed órán át, míg aranybarna színűre pirul. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
- Daráljuk finomra a mogyorót a cukorral együtt.
- Kockázzuk apró darabokra a csokoládét, majd tegyük egy fémedénybe, közben pedig forraljunk fel egy lábasnyi vizet. Ha felforrt a víz, vegyük lejjebb a lángot és helyezzük az edényt a lábas tetejére, hogy megolvadjon a csokoládé.
- Miután folyós állagúvá vált, adjuk hozzá a csokoládéhoz a szobahőmérsékletű vajat és tejszínt, majd kevergessük, míg a massza egyneművé nem válik.
- Sózzuk meg, majd adjuk hozzá a ledarált mogyorós cukrot. Végül öntsük egy üvegcsébe és hagyjuk kihűlni. Szobahőmérsékleten akár négy napig is eláll.
Talán sokan nem tudják, de a Nutella története egészen a második világháborúig nyúlik vissza, írja a Drive. Olaszországban a tömeges elszegényedés és a termelés szünetelése miatt hiánycikké vált a kakaó, ezért Alba városának egyik pékmestere, Pietro Ferrero arra próbált megoldást találni, hogyan tudna gazdaságosan csokoládékrémet készíteni.
Ez is érdekelhet! A nápolyin túl – 4 pizzatípus, amivel Olaszországban találkozhatunk
1944-ben úgy döntött, hogy az akkoriban megfizethetetlen kakaó egy részét mogyoróval helyettesíti, ami a környéken hétköznapi alapanyagnak számított – így született meg a mai Nutella elődje. A tökéletes krémes állagot végül hosszú kísérletezés után, növényi olaj hozzáadásával sikerült elérni.
A céget évekkel később Pietro fia, Michele Ferrero vette át, és ő alkotta meg a Nutella márkanevet is – a klasszikus édességet hivatalosan 1964-ben kezdték el gyártani.
Házi Nutella (illusztráció)
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók a házi Nutellához:
- 2 bögre hántolt mogyoró;
- 1/4 bögre cukor, amit helyettesíthetünk alternatív édesítőszerrel is;
- 450 gramm keserédes csokoládé;
- 2 bögre sótlan vaj;
- 1 bögre tejszín;
- 1 csipet só.
Ajánljuk figyelmedbe! Kíváncsi vagy, hogy készül az igazi paradicsompasszáta? Olasz nagymamák videón mutatják meg!
Így készül:
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
- Szórjuk a hántolt mogyorót egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük negyed órán át, míg aranybarna színűre pirul. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
- Daráljuk finomra a mogyorót a cukorral együtt.
- Kockázzuk apró darabokra a csokoládét, majd tegyük egy fémedénybe, közben pedig forraljunk fel egy lábasnyi vizet. Ha felforrt a víz, vegyük lejjebb a lángot és helyezzük az edényt a lábas tetejére, hogy megolvadjon a csokoládé.
- Miután folyós állagúvá vált, adjuk hozzá a csokoládéhoz a szobahőmérsékletű vajat és tejszínt, majd kevergessük, míg a massza egyneművé nem válik.
- Sózzuk meg, majd adjuk hozzá a ledarált mogyorós cukrot. Végül öntsük egy üvegcsébe és hagyjuk kihűlni. Szobahőmérsékleten akár négy napig is eláll.
Talán sokan nem tudják, de a Nutella története egészen a második világháborúig nyúlik vissza, írja a Drive. Olaszországban a tömeges elszegényedés és a termelés szünetelése miatt hiánycikké vált a kakaó, ezért Alba városának egyik pékmestere, Pietro Ferrero arra próbált megoldást találni, hogyan tudna gazdaságosan csokoládékrémet készíteni.
Ez is érdekelhet! A nápolyin túl – 4 pizzatípus, amivel Olaszországban találkozhatunk
1944-ben úgy döntött, hogy az akkoriban megfizethetetlen kakaó egy részét mogyoróval helyettesíti, ami a környéken hétköznapi alapanyagnak számított – így született meg a mai Nutella elődje. A tökéletes krémes állagot végül hosszú kísérletezés után, növényi olaj hozzáadásával sikerült elérni.
A céget évekkel később Pietro fia, Michele Ferrero vette át, és ő alkotta meg a Nutella márkanevet is – a klasszikus édességet hivatalosan 1964-ben kezdték el gyártani.
Házi Nutella (illusztráció)
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók a házi Nutellához:
- 2 bögre hántolt mogyoró;
- 1/4 bögre cukor, amit helyettesíthetünk alternatív édesítőszerrel is;
- 450 gramm keserédes csokoládé;
- 2 bögre sótlan vaj;
- 1 bögre tejszín;
- 1 csipet só.
Ajánljuk figyelmedbe! Kíváncsi vagy, hogy készül az igazi paradicsompasszáta? Olasz nagymamák videón mutatják meg!
Így készül:
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
- Szórjuk a hántolt mogyorót egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük negyed órán át, míg aranybarna színűre pirul. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
- Daráljuk finomra a mogyorót a cukorral együtt.
- Kockázzuk apró darabokra a csokoládét, majd tegyük egy fémedénybe, közben pedig forraljunk fel egy lábasnyi vizet. Ha felforrt a víz, vegyük lejjebb a lángot és helyezzük az edényt a lábas tetejére, hogy megolvadjon a csokoládé.
- Miután folyós állagúvá vált, adjuk hozzá a csokoládéhoz a szobahőmérsékletű vajat és tejszínt, majd kevergessük, míg a massza egyneművé nem válik.
- Sózzuk meg, majd adjuk hozzá a ledarált mogyorós cukrot. Végül öntsük egy üvegcsébe és hagyjuk kihűlni. Szobahőmérsékleten akár négy napig is eláll.