Ellenállhatatlan norvég desszert a kánikulában: így készíts sajtfagylaltot!

Ellenállhatatlan norvég desszert a kánikulában: így készíts sajtfagylaltot!

Egy különös édesség, ami garantáltan megalapozza a nyár hangulatát: ez a norvég sajtfagylalt. Ezzel a recepttel pedig bárki könnyedén elkészítheti otthon.


A barna sajt egy karamellás, egyszerre édes és fanyar finomság, amely valójában nem is sajt. A világ nagy része számára ismeretlen, ám a norvégoknál mindennapi alapanyag és az ország kulináris örökségének fontos része.

Ez is érdekelhet: Se nem fagyi, se nem jégkrém, mégis évszázadok óta az egyik legfinomabb hűsítő

A barna sajtot általában zsemlén és gofrin tálalják reggelire, de végtelen gasztronómiai felhasználási lehetőség rejlik benne, ha merünk kísérletezni. Ilyen például a fagylalt, ami most az elviselhetetlen kánikulában remek választás lehet.

Hozzávalók:

  • 220 g tej
  • 200 g tejszín
  • 1 csillagánizs, felszeletelve
  • 130 g krémsajt
  • 250 g barna sajt reszelve
  • 35 g fehér miso
  • 100 g tojássárgája
  • csipetnyi só
  • 100 g barna cukor

Elkészítése:

  1. A tojássárgáját verjük fel a barna cukorral és a misóval.
  2. Melegítsük fel a tejet, a tejszínt, a csillagánizst és a krémsajtot.
  3. Öntsük a meleg tejet/tejszínt a tojássárgájára, és főzzük sűrűre.
  4. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, és keverjük össze. Adj hozzá egy kis sót.
  5. Szitán passzírozd át, és fagyaszd le fagylaltgép segítségével, vagy ha nincs, egy tartályban.
  6. Fogyasztás előtt 5-10 perccel vedd ki a fagyasztóból.


A figyelmetekbe ajánljuk