Egy különös édesség, ami garantáltan megalapozza a nyár hangulatát: ez a norvég sajtfagylalt. Ezzel a recepttel pedig bárki könnyedén elkészítheti otthon.
A barna sajt egy karamellás, egyszerre édes és fanyar finomság, amely valójában nem is sajt. A világ nagy része számára ismeretlen, ám a norvégoknál mindennapi alapanyag és az ország kulináris örökségének fontos része.
Ez is érdekelhet: Se nem fagyi, se nem jégkrém, mégis évszázadok óta az egyik legfinomabb hűsítő
A barna sajtot általában zsemlén és gofrin tálalják reggelire, de végtelen gasztronómiai felhasználási lehetőség rejlik benne, ha merünk kísérletezni. Ilyen például a fagylalt, ami most az elviselhetetlen kánikulában remek választás lehet.
Hozzávalók:
- 220 g tej
- 200 g tejszín
- 1 csillagánizs, felszeletelve
- 130 g krémsajt
- 250 g barna sajt reszelve
- 35 g fehér miso
- 100 g tojássárgája
- csipetnyi só
- 100 g barna cukor
Elkészítése:
- A tojássárgáját verjük fel a barna cukorral és a misóval.
- Melegítsük fel a tejet, a tejszínt, a csillagánizst és a krémsajtot.
- Öntsük a meleg tejet/tejszínt a tojássárgájára, és főzzük sűrűre.
- Adjuk hozzá a reszelt sajtot, és keverjük össze. Adj hozzá egy kis sót.
- Szitán passzírozd át, és fagyaszd le fagylaltgép segítségével, vagy ha nincs, egy tartályban.
- Fogyasztás előtt 5-10 perccel vedd ki a fagyasztóból.