Amitha A R/Shutterstock.com
július 09., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Így készül az indiaiak nyári hűsítője, a nimbu szóda – recept!

Indiában nemcsak a hőmérséklet emelkedése jelzi a nyár érkezését, hanem az is, hogy az utcai árusok milyen hűsítőket kezdenek kínálni. Aki járt már ott forró nyári hónapokban, tudja: egy pohár jeges nimbu szóda nélkül nehéz túlélni a hőséget. Lime-lé, szirup, fekete só, indiai fűszerkeverék és szóda – mindössze ennyi kell hozzá, mégis olyan hűsítő, hogy pillanatok alatt feledteti a tikkasztó meleget.

Hozzávalók (1 adaghoz):
  • 1 citrom vagy 2 lime leve
  • 2 evőkanál cukorszirup (1:1 arányú cukor + víz)
  • fekete só (vagy tengeri só)
  • chaat masala fűszerkeverék (elhagyható, ha nem kedveled a fűszeres ízt)
  • szódavíz
  • jég
  • menta vagy citromkarika a díszítéshez
Fotó: Geo-grafika/Shutterstock.com
Elkészítése:
  1. Forraljuk össze a cukrot a vízzel, amíg fel nem oldódik. Hagyjuk kihűlni.
  2. Facsarjuk ki a citrom vagy lime levét, majd szűrjük le.
  3. Adjuk hozzá a szirupot, a fekete sót, a chaat masalát, és keverjük össze.
  4. Tegyük hozzá a jeget, majd öntsük fel szódavízzel.
  5. Alaposan keverjük fel és díszítsük mentával vagy citromkarikával.
Tippek a tökéletes szóda elkészítéséhez:
  • A cukorszirup 3 adaghoz is elég lehet, így könnyedén készíthetünk nagyobb mennyiséget is. Ügyeljünk, hogy a szódát közvetlenül fogyasztás előtt adjuk hozzá.
  • A fekete só kénes illata megosztó lehet, így helyettesítjük tengeri sóval is. De ha az autentikus indiai ízvilágra vágyunk, érdemes kipróbálni eredeti formájában az italt.

(Forrás: The Kitchn)

Nyitókép: Nimbu szóda / Amitha A R/Shutterstock.com

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök