
Hamu és Gyémánt
Így készül az indiaiak nyári hűsítője, a nimbu szóda – recept!
Indiában nemcsak a hőmérséklet emelkedése jelzi a nyár érkezését, hanem az is, hogy az utcai árusok milyen hűsítőket kezdenek kínálni. Aki járt már ott forró nyári hónapokban, tudja: egy pohár jeges nimbu szóda nélkül nehéz túlélni a hőséget. Lime-lé, szirup, fekete só, indiai fűszerkeverék és szóda – mindössze ennyi kell hozzá, mégis olyan hűsítő, hogy pillanatok alatt feledteti a tikkasztó meleget.
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 1 citrom vagy 2 lime leve
- 2 evőkanál cukorszirup (1:1 arányú cukor + víz)
- fekete só (vagy tengeri só)
- chaat masala fűszerkeverék (elhagyható, ha nem kedveled a fűszeres ízt)
- szódavíz
- jég
- menta vagy citromkarika a díszítéshez

Fotó: Geo-grafika/Shutterstock.com
Elkészítése:
- Forraljuk össze a cukrot a vízzel, amíg fel nem oldódik. Hagyjuk kihűlni.
- Facsarjuk ki a citrom vagy lime levét, majd szűrjük le.
- Adjuk hozzá a szirupot, a fekete sót, a chaat masalát, és keverjük össze.
- Tegyük hozzá a jeget, majd öntsük fel szódavízzel.
- Alaposan keverjük fel és díszítsük mentával vagy citromkarikával.
Tippek a tökéletes szóda elkészítéséhez:
- A cukorszirup 3 adaghoz is elég lehet, így könnyedén készíthetünk nagyobb mennyiséget is. Ügyeljünk, hogy a szódát közvetlenül fogyasztás előtt adjuk hozzá.
- A fekete só kénes illata megosztó lehet, így helyettesítjük tengeri sóval is. De ha az autentikus indiai ízvilágra vágyunk, érdemes kipróbálni eredeti formájában az italt.
(Forrás: The Kitchn)
Olvasd el ezt is!