Egy szelet hús.

Illusztráció.

Hoppá! A laborban készített műhús igazi vért tartalmazhat

A laboratóriumban termesztett húst gyakran úgy reklámozzák, mint az emberek táplálásának legideálisabb módját, amely miatt egyetlen állatnak sem kell szenvednie.


Nemrégiben látott napvilágot az a hír, miszerint sok laboratóriumban termesztett hústermék valójában sokkoló mennyiségű vért tartalmaznak. Pontosabban, gyakran magzati szarvasmarha-szérumot (FBS), vagyis tehénmagzatokból származó vért használnak.

Az FBS létfontosságú fehérjéket tartalmaz, amelyek az állati sejtek laboratóriumi környezetben történő növekedéséhez és szaporodásához szükségesek.

Ez a kellemetlen tény számos problémát vet fel a laboratóriumban termesztett húst előállító vállalatok számára. Először is, még mindig szükség van egy állat megölésére, ami miatt az FBS-t használó termékek nem vegánok vagy vágásmentesek, ami ellentétes a vásárlói elvárásokkal.

A második probléma az, hogy az FBS elképesztően drága, literenként 1000 dollár körül van az ára. Ez azt jelenti, hogy a szérumot használó vállalatoknak nagyjából 200 000 dollárért kellene eladniuk a húsukat kilónként, a nullszaldó elérése érdekében.

E problémák megoldása érdekében a laboratóriumban termesztett húst előállító vállalatok nagy erőkkel keresik az FBS hatékony helyettesítőjét. Ez azonban hatalmas kihívások elé állítja őket.

A költségek ellenére azonban sokan úgy vélik, hogy a hús kereskedelmi szempontból életképes alternatívájának megteremtése továbbra is kulcsfontosságú a világot az antropogén éghajlatváltozás miatt fenyegető egzisztenciális problémák miatt. A húsfogyasztás ugyanis az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik fő hajtóereje.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk