tascalate

A Mexikóból származó tascalate az ókori maják fejlesztése. A pár összetevőből álló ital nemcsak finom, hanem tápanyagokban is gazdag, sőt akár saját konyhánkban is könnyedén elkészíthetjük!


Az ősi maja társadalom tagjai a tascalatét rituális italként fogyasztották, azt követően, hogy tiszteletüket tették az uralkodó előtt, akire tulajondképpen istenként tekintettek.

Ezt is olvasd el! Az ital, amit itthon senki nem kóstolt, pedig népszerűbb, mint valaha

A több mint 3000 éves ital nem lett világszerte ismert, de a volt birodalom területén, különösen a dél-mexikói Chiapas megyében megőrizték hagyományát, fogyasztása a mindennapok része a mai napig.

A tascalate neve az azték „tlaxcalli” (tortilla) és „atl” (víz) szavakból tevődik össze – olvashatjuk a Vince magazin cikkében. Az ital hagyományosan egy kakaóalap ital volt, amelybe porrá őrölt, pirított száraz kukoricát és achiotét tettek.

Ez utóbbi egy apró piros mag, amelyet legfőképp intenzív színéért és enyhe csípős ízvilágáért használnak a mexikói konyhában. A kukorica sűrű textúrát kölcsönöz az italnak, míg a kakaó édeskés ízjegyekkel gazdagítja az élményt.

Ez is érdekelhet: Az ital, ami az alkohol alternatívája lehet: itt a magyar kombucha!

A legautentikusabb kortyokért ugyan Chiapasig kellene mennünk – ott ugyanis minden üzlet polcán megtalálható – kis módosítással otthonunkban is elkészíthetjük.

Sokan az achiotét chilivel helyettesítik, míg plusz hozzávalóként cukrot, fahéjat és fenyőmagot is tesznek az italba. Míg mások tejjel higítják víz helyett, hogy aztán jégre öntve fogyasszák el.

A figyelmetekbe ajánljuk