Üdítők.

Eredetileg gyógyszernek szánták, ma már itthon is mindenki kóstolta a világ legrégebbi üdítőjét

Az üdítőital kifejezéshez sokan automatikusan a kólát társítják, azonban a legrégebbi frissítőnek járó címet nem a karamell ízesítésű szénsavas frissítő birtokolja.


A Coca-Cola először 1886-ban jelent meg, a legnépszerűbb üdítőitalnak tehát közel 150 éve kezdődött el a sztorija, azonban a legrégebbi ilyen jellegű frissítő több mint 100 éves előnnyel rendelkezik.

Ez az ital nem más, mint a Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő Schweppes, amit 1783-ban hívtak életre. Ez az üdítő lényegében egy tonik volt.

A tonikvízről egyébként sokáig úgy tartották, hogy a kinintartalma miatt segít megelőzni a maláriát, ez azonban biztosan tévedés volt, mivel irreálisan nagy mennyiséget kellett volna fogyasztani belőle, hogy valóban hasson.

Ez is érdekelhet: Érdemes kerülni a mesterséges édesítőszereket, komoly egészségügyi kockázatuk lehet

Érdemes pár szót ejteni az alapítóról is: a vállalatot Jacob Schweppe hozta létre Svájcban, aki módosította az ásványvíz szénsavval való feltöltésének módját – az alaptechnológia már korábban is létezett –, majd szabadalmaztatta a szóban forgó megoldást.

A cég 1792-ben Londonba költözött, ahol évről évre fejlődött és egyre nagyobb hírnevet szerzett magának.

Fontos kiemelni, hogy a Schweppeshez hasonló szódás italokat a kezdetekben egészségügyi problémákkal küzdők fogyasztották és csak szép lassan vált belőlük üdítőital. Ebben pedig már a kólának is nagy szerepe volt.

Külön érdekesség, hogy a Schweppes a városban rendezett 1851-es Világkiállítás hivatalos itala lett.

Az elmúlt évtizedekben a márka sikeresen túlélte a 19. és a 20. század viharait, és a különböző termékeik még a mai napig ott virítanak a boltok és az éttermek polcain.

Forrás: Mashed

A figyelmetekbe ajánljuk