
Ahogy a nagyi csinálta: így készül a legfinomabb meggyes pite
Talán még soha nem foglalkoztunk annyit az étkezési szokásainkkal, mint ma – és ez így is van rendjén, hiszen a sok ételallergia és diétatípus között fontos, hogy elegendő tudásunk legyen az ételekről, melyeket fogyasztunk. Legtöbbünk igyekszik egészségtudatosan táplálkozni, mégis finom falatokat enni, de valljuk be: az igazán jó ízek gyerekkorunkhoz köthetőek.
Minden családnak és háztartásnak megvan a maga konyhai sajátossága, de érdekes módon abban mindegyik família egyetért, hogy annak a pitének, amit még a nagyi sütött, nincsen párja. De vajon mi lehetett a nagymamák titka? Mitől sikerült olyan kitűnően az a meggyes pite, aminek emlékétől soha nem tudunk – és nem is akarunk – szabadulni?
A titok sokak szerint a puha, jó sok zsírral készült tésztában és a bőséges meggytöltelékben rejlik. Nézzük, hogyan álljunk neki a meggyes pitének otthon:

A tésztához:
- 5 evőkanál cukor
- 25 dkg zsír
- 2 tojássárgája (plusz 1 egész tojás a teteje lekenéséhez)
- Fél doboz tejföl
- Egy csipet só
- 1 kávéskanál sütőpor
- kb. 50 dkg liszt (vagy amennyit a tészta felvesz)
A töltelékhez:
- 700 g meggy vagy meggybefőtt (minél több, annál jobb)
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- Ízlés szerint cukor és fahéj
- A hozzávalókból gyúrjunk könnyen nyújtható tésztát, majd osszuk ketté.
- Magozzuk ki a meggyet, vagy ha befőttet használunk, csepegtessük le.
- Vajazzuk vagy zsírozzuk ki a tepsit, majd hintsük meg enyhén liszttel.
- Nyújtsuk ki az egyik adag tésztát, és helyezzük a tepsi aljára.
- Szórjuk meg zsemlemorzsával, erre jöjjön a meggytöltelék, amit fahéjas cukorral szórjunk meg.
- A másik tésztadarabot is nyújtsuk ki, majd fedjük be vele a pite tetejét.
- Szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel, és kenjük meg a felvert tojással.
- Előmelegített sütőben 20–25 percig süssük, míg szép aranybarna lesz.
Olvasd el ezt is!