Kathy Matsunami/Shutterstock
július 25., 2025  ●  Gasztronómia

Ahogy a nagyi csinálta: így készül a legfinomabb meggyes pite

Ma már rengeteg cukrászda és élelmiszerbolt kínál olyan süteményeket, melyek után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk, de egy valamit nem lehet utánozni, a nagymama pitéjét. Lehet az almás, meggyes vagy mákos, az eredmény ugyanaz: felejthetetlen ízélmény, mely egy életre elkísér.

Talán még soha nem foglalkoztunk annyit az étkezési szokásainkkal, mint ma – és ez így is van rendjén, hiszen a sok ételallergia és diétatípus között fontos, hogy elegendő tudásunk legyen az ételekről, melyeket fogyasztunk. Legtöbbünk igyekszik egészségtudatosan táplálkozni, mégis finom falatokat enni, de valljuk be: az igazán jó ízek gyerekkorunkhoz köthetőek.

Minden családnak és háztartásnak megvan a maga konyhai sajátossága, de érdekes módon abban mindegyik família egyetért, hogy annak a pitének, amit még a nagyi sütött, nincsen párja. De vajon mi lehetett a nagymamák titka? Mitől sikerült olyan kitűnően az a meggyes pite, aminek emlékétől soha nem tudunk – és nem is akarunk – szabadulni?

A titok sokak szerint a puha, jó sok zsírral készült tésztában és a bőséges meggytöltelékben rejlik. Nézzük, hogyan álljunk neki a meggyes pitének otthon:

Fotó: JeniFoto/Shutterstock
Hozzávalók:

A tésztához:

  • 5 evőkanál cukor
  • 25 dkg zsír
  • 2 tojássárgája (plusz 1 egész tojás a teteje lekenéséhez)
  • Fél doboz tejföl
  • Egy csipet só
  • 1 kávéskanál sütőpor
  •  kb. 50 dkg liszt (vagy amennyit a tészta felvesz)

A töltelékhez:

  • 700 g meggy vagy meggybefőtt (minél több, annál jobb)
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • Ízlés szerint cukor és fahéj
Elkészítés:
  • A hozzávalókból gyúrjunk könnyen nyújtható tésztát, majd osszuk ketté.
  • Magozzuk ki a meggyet, vagy ha befőttet használunk, csepegtessük le.
  • Vajazzuk vagy zsírozzuk ki a tepsit, majd hintsük meg enyhén liszttel.
  • Nyújtsuk ki az egyik adag tésztát, és helyezzük a tepsi aljára.
  • Szórjuk meg zsemlemorzsával, erre jöjjön a meggytöltelék, amit fahéjas cukorral szórjunk meg.
  • A másik tésztadarabot is nyújtsuk ki, majd fedjük be vele a pite tetejét.
  • Szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel, és kenjük meg a felvert tojással.
  • Előmelegített sütőben 20–25 percig süssük, míg szép aranybarna lesz.
Nyitókép: Meggyes pite / Kathy Matsunami/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök