máj
Shutterstock

A 2 legjobb élelmiszer a máj egészségéért

A májnak komplex szerepe van a szervezetünkben: méregtelenítő funkciója mellett szerepe van a véralvadási funkció fenntartásában, a szervezet energiaellátásában, valamint az emésztéshez fontos epe termelésében is. Ezért is érdemes vigyázni rá. Mutatunk két olyan élelmiszert, ami hozzájárulhat a szerv egészségéhez.


Bab

bab Unsplash/ Tijana Drndarski

Dr. Jinan Banna dietetikus szerint a máj egészsége nemcsak egy adott élelmiszerrel, hanem a teljes étrenddel függ össze.

Azonban kimondottan kedvezhet a májműködésnek, ha a bab helyet kap a táplálkozásban. A bab rostokat, fehérjét, összetett szénhidrátokat, antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a szerv egészségéhez. Kutatásokkal pedig azt is kimutatták, hogy a magas rosttartalmú étrend csökkenti a NAFLD (nem alkoholos zsírmájbetegség) kockázatát.

Ez is érdekelhet: Ételek, amik nem igazán kedveznek a máj egészségének

Az összetett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek hangsúlyozása fontos a máj egészsége szempontjából. Az összetett szénhidrátok ugyanis olyan vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak, amelyek támogatják a májműködést és az anyagcserét, segítenek a vércukorszint stabilan tartásában, és összefüggésben vannak a gyulladások csökkentésével

idézi a szakértőt a Magyar Mezőgazdaság.

Lenmag

lenmag

Shutterstock

A lenmag egyike azon nagyon kevés élelmiszereknek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakat, amelyek jótékony hatással lehetnek a máj egészségére és különösen a nem alkoholos zsírmájbetegségekre. (…) A lenmag nagy mennyiségű oldható rostot tartalmaz, amelynek egyedülálló előnyei vannak a vércukorszint és a vér koleszterinszintjének csökkentésében. Az emelkedett vércukorszint és koleszterinszint a májbetegségek és számos más betegség kockázati tényezője

– mondta egy másik dietetikus, Andy De Santis.

Megjegyezte, a lenmagban magas a polifenoloknak nevezett antioxidánsok egy speciális típusa is, amelyek szintén hozzájárulnak a máj egészségéhez. Emellett ezek a magvak sokoldalúan felhasználhatók. Fogyaszthatók például joghurttal és zabpehellyel, esetleg turmixokhoz vagy péktermékekhez hozzáadva.

Olvasd el ezt is! A kávéfogyasztás csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát

Ami nem ajánlott

Olyan élelmiszerek is vannak, melyek fogyasztását nem ajánlják a szakértők a máj optimális működése érdekében. Ilyenek a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételek, valamint az olajban sült fogások. Emellett kerülni kell az alkoholt, a felesleges cukrot és a felesleges kalóriákat is.

Ha többet eszünk, mint amennyit a szervezetünk eléget, a májunknak fel kell dolgoznia és tárolnia kell a felesleges energiát. Ha túl sokat viszünk be ezekből, azzal megterheljük a májat.

A dohányzás elkerülése is jó ötlet, hiszen köztudottan károsítja a májsejteket. Emellett fontos az egészséges testsúly is, ezért érdemes mozogni legalább napi 30 percet.

A figyelmetekbe ajánljuk