Ételek, amik nem igazán kedveznek a máj egészségének

Ételek, amik nem igazán kedveznek a máj egészségének

Annak érdekében, hogy megőrizzük májunk egészségét elengedhetetlen a kiegyensúlyozott és vitamindús étrend. De mik azok ételek, amelyek ebben az esetben tiltólistásak?


Zsíros ételek

A töménytelen sült krumpli és hamburger fogyasztás rossz választás lehet, abban az esetben, ha a májunk egészségét szeretnénk megőrizni. A marhahús és a csemegehúsok is magas telített zsírtartalommal rendelkeznek. A zsíros ételek gátolhatják a szerv megfelelő működését, gyulladáskeltők, és májzsugor (cirrózis) kialakulásához is vezethetnek.

Cukor

A túl sok cukor megviselheti a májadat. Hiszen a máj feladata többek között az is, hogy a cukrot zsírrá alakítsa. Ha túlzásba visszük, a májunk túl sok zsírt termel, ami végül szépen lassan lerakódik a szerven. Hosszú távon pedig zsírmáj alakulhat ki, éppen ezért ne vidd túlzásba az édesség fogyasztást.

Tarts mértéket az alkohollal!

Talán ez nem újdonság, de a túlzott alkohol fogyasztás komoly pusztítást végezhet a májon. Idővel májzsugorodáshoz vezethet. Még az alkalmi italozás sem egészséges a szerv számára.

Sós ételek

Túl sok sós fogyasztását nem csak a májunk védelme érdekében kellene mérsékelnünk, ugyanis emellett megannyi negatív hatása ismert. Érdemes ezen kívül elkerülni az előre csomagolt felvágottakat, konzerveket, chipseket, gyorsfagyasztott ételeket és az instant leveseket is.

(webmd.com)

A figyelmetekbe ajánljuk