boros üveg
Shutterstock

Illusztráció

1700 éves a világ legidősebb bora, de még mindig derülnek ki róla új dolgok

Alig pár száz kilométerre található Magyarországtól a világ legidősebb bora, ami egy múzeumban pihen, és időről-időre felmerül, hogy mintát vegyenek belőle. Mégsem bontják fel.

A délnyugat-németországi Speyer városában található Pfalzi Történeti Múzeumban a látogatók sok mindennel találkozhatnak: visszautazhatnak az időben, hogy megismerjék a Habsburg-dinasztia történetét, szemügyre vehetnek egy ékszerektől hemzsegő arany kelyhet, amely egy 18. századi püspöké volt, vagy – ami talán a legérdekesebb – elgondolkodhatnak azon, hogy vajon bele tudnának-e kortyolni egy közel 1700 éves borba.

A múzeum egyik legkülönlegesebb darabja a speyeri borosüveg, amiről úgy tartják, hogy a világ legrégebbi épen maradt borosüvege. A palackot a számítások szerint 325-ben készíthették – mutatja be a bort a Vince a Food&Wine alapján.

A történet szerint a 4. században a mai Speyer közelében eltemettek egy gazdagabb római párt, több tucat itallal töltött palackkal együtt. A sírjukat 1867-ben fedezték fel, az egyik üveg pedig teljesen ép állapotban került elő.

(Összehasonlításképpen: az eddigi ismeretek alapján a legidősebb magyar bor egy 1650-1690 között palackozott tokaji.)

Hogyan tárolták? 

A múzeum szerint az ókori rómaiak fűszerekkel és mézzel ízesítették és édesítették a bort. Tetejére pedig olívaolajat öntöttek a palackba, hogy a levegőt távol tartsák. Ez a mára megszilárdult olajhártya – valamint a vékony viaszréteg a palack száján – azóta is biztonságosan zárja le a bort.

A The Local újság 2011-ben arról számolt be, hogy az üveget több mint 100 éve pontosan ugyanazon a helyen tartották a múzeumban. A kiállítóhely egyik vezetője, Ludger Tekampe az egyetlen munkatárs a jelenlegiek közül, aki valaha is kézbe vette az üveget.

Ennél tovább viszont soha nem jutott senki így azt sem tudni, mi történne, ha valaha kibontanák.

Nem tudni, hogy kibírná a levegőt. Még mindig folyékony, és vannak, akik szerint tudományos elemzésnek kellene alávetni, de ebben nem vagyunk biztosak

– mondta Tekampe.

Feltételezések szerint a palackban található anyag nagy része egy szilárd, gyantaszerű keverék. Az a kis folyadékmennyiség pedig, ami még megmaradt, már nem igazán nevezhető bornak, mivel elvesztette az alkoholtartalmát. Nem romlott, de azért túl nagy örömet nem okozna a fogyasztójának.

A figyelmetekbe ajánljuk