A karácsonyi időszak az ajándékozás és a közös időtöltés mellett általában a falatozásról szól. Nem csoda, hogy az új évben a legtöbben a nehezebb ételek helyett az egyszerű, könnyed fogásokra vágynak. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, készíts lazacpogácsát, amit akár hamburgerben, akár egytálételként fogyaszthatsz. Mi most a tál verzióját mutatjuk!
A tál összeállításához először el kell készítenünk egy lazapogácsát, valamint sütnünk kell egy kis krutont. A folyamat alig fél órát vesz igénybe, így gyakorlatilag ennél egyszerűbb, ráadásul laktatóbb receptet keresve sem találunk. A hozzávalók között meglapul a különleges old bay fűszerkeverék, amit bármelyik fűszerboltban megvásárolhatunk, ám ha nincs kedvünk a beszerzésével bajlódni, egyszerűen csak hagyjuk ki, vagy helyettesítsük némi borssal.
Hozzávalók:
- 4 evőkanál olívaolaj;
- 3 evőkanál citromlé;
- 2 kanál görög joghurt;
- 1 teáskanál dijoni mustár;
- 1 teáskanál méz;
- Egy csipet só;
- 1 felkockázott baugette vagy ciabatta;1
- 1 teáskanál old bay fűszer (fűszerboltokban könnyen beszerezhető);
- 450 g lazac;
- 2 tojás;
- 30 g panko zsemlemorzsa;
- Néhány szál friss petrezselyem;
- 1 zacskó előmosott saláta;
- 45 g reszelt parmezán.
Ajánljuk figyelmedbe! Peszketáriánus étrend: tényleg etikusabb, mint a húsevés?
Így készítsük el 4 személyre:
Fotó: Shutterstock
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Ezután egy közepes tálban keverjük össze a 2 evőkanál olívaolajat, a citromlevet, a görög joghurtot, a mustárt, a mézet és a sót és tegyük félre.
- Kockázzuk fel a baguettet, majd egy másik tálba dobjuk bele, adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat valamint az old bay fűszerkeveréket.
- Keverjük össze, majd tegyük egy tepsibe, és süssük 10-12 percig, amíg ropogósra sül.
- Főzzük meg a lazacot, majd egy tálban aprítsuk fel. Adjuk hozzá a tojást, a zsemlemorzsát, a petrezselymet és sózzuk. Óvatosan keverjük össze. Következő lépésként osszuk a keveréket 4 részre, és formázzunk kb. 1 hüvelyk vastagságú pogácsákat.
- Öntsünk 1 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőbe, és közepes lángon süssük meg a lazacpogácsák mindkét oldalát (kb. 3-4 perc), amíg aranybarna színt kapnak. Tegyük egy papírtörlővel bélelt tányérra, és tartsuk melegen.
- Osszuk szét a salátát a 4 tál között.
- Tegyünk mindegyik tál tetejére egy-egy lazacpogácsát, osszuk el a tálak között a krutont, valamint a reszelt parmezánt.
- Tálalás előtt locsoljuk meg egy kevés citromlével.
(Forrás: The Daily Meal)