lazacpogácsa
Fotó: Shutterstock

Egészséges és laktató: így készül a lazacpogácsa!

A karácsonyi időszak az ajándékozás és a közös időtöltés mellett általában a falatozásról szól. Nem csoda, hogy az új évben a legtöbben a nehezebb ételek helyett az egyszerű, könnyed fogásokra vágynak. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, készíts lazacpogácsát, amit akár hamburgerben, akár egytálételként fogyaszthatsz. Mi most a tál verzióját mutatjuk!

A tál összeállításához először el kell készítenünk egy lazapogácsát, valamint sütnünk kell egy kis krutont. A folyamat alig fél órát vesz igénybe, így gyakorlatilag ennél egyszerűbb, ráadásul laktatóbb receptet keresve sem találunk. A hozzávalók között meglapul a különleges old bay fűszerkeverék, amit bármelyik fűszerboltban megvásárolhatunk, ám ha nincs kedvünk a beszerzésével bajlódni, egyszerűen csak hagyjuk ki, vagy helyettesítsük némi borssal.

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál olívaolaj;
  • 3 evőkanál citromlé;
  • 2 kanál görög joghurt;
  • 1 teáskanál dijoni mustár;
  • 1 teáskanál méz;
  • Egy csipet só;
  • 1 felkockázott baugette vagy ciabatta;1
  • 1 teáskanál old bay fűszer (fűszerboltokban könnyen beszerezhető);
  • 450 g lazac;
  • 2 tojás;
  • 30 g panko zsemlemorzsa;
  • Néhány szál friss petrezselyem;
  • 1 zacskó előmosott saláta;
  • 45 g reszelt parmezán.

Így készítsük el 4 személyre:

lazacpog\u00e1csa

Fotó: Shutterstock

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Ezután egy közepes tálban keverjük össze a 2 evőkanál olívaolajat, a citromlevet, a görög joghurtot, a mustárt, a mézet és a sót és tegyük félre.
  2. Kockázzuk fel a baguettet, majd egy másik tálba dobjuk bele, adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat valamint az old bay fűszerkeveréket.
  3. Keverjük össze, majd tegyük egy tepsibe, és süssük 10-12 percig, amíg ropogósra sül.
  4. Főzzük meg a lazacot, majd egy tálban aprítsuk fel. Adjuk hozzá a tojást, a zsemlemorzsát, a petrezselymet és sózzuk. Óvatosan keverjük össze. Következő lépésként osszuk a keveréket 4 részre, és formázzunk kb. 1 hüvelyk vastagságú pogácsákat.
  5. Öntsünk 1 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőbe, és közepes lángon süssük meg a lazacpogácsák mindkét oldalát (kb. 3-4 perc), amíg aranybarna színt kapnak. Tegyük egy papírtörlővel bélelt tányérra, és tartsuk melegen.
  6. Osszuk szét a salátát a 4 tál között.
  7. Tegyünk mindegyik tál tetejére egy-egy lazacpogácsát, osszuk el a tálak között a krutont, valamint a reszelt parmezánt.
  8. Tálalás előtt locsoljuk meg egy kevés citromlével.
(Forrás: The Daily Meal)

A figyelmetekbe ajánljuk