white ceramic coffee cup with latte art

Tanuljuk meg végre a különbséget a cappucino és a coffee latte között

Ez a két eszpresszóital szinte teljesen azonos: Attól függően, hogy milyen méretű italt rendelsz, mind a cappuccino, mind a latte egy-két adag eszpresszóval készül. De mi a különbség?


Attól függően, hogy milyen méretű italt rendelsz, mind a cappuccino, mind a latte egy-két adag eszpresszóval készül. Az eszpresszót először a bögrébe vagy a papír kávéscsészébe töltik, majd felöntik gőzölt tejjel. Mindkét ital tartalmaz gőzölt tejet és habot, de az arányok különböztetik meg a latte-t a cappuccinótól. Itt válik egy kicsit bonyolulttá a dolog: a latte elkészítéséhez a felhabosított tejet egyenletesen töltik a csészébe, így tejes kávét kapunk, amelynek tetején egy vékony habréteg található.

Ezzel szemben a cappuccino úgy készül, hogy a forró tejet az eszpresszóra öntjük, miközben egy nagy kanállal visszatartjuk a habos tejet. Miután a forró tejfolyamot hozzáadtuk, a maradék habot a cappuccino tetejére kanalazzuk, így egy légies, vastag habréteg keletkezik a tetején. A cappuccino általában hangsúlyosabb kávéízű, mivel kevesebb tej keveredik az eszpresszóval. A cappuccinót pedig általában tiszta, hamisítatlan kávé formájában szolgálják fel. Ezzel szemben a latté tejesebb és általában édesebb.

Hogyan illeszkednek ebbe más népszerű kávékülönlegességek? Az Americano a maga játékterében van; ez az ital, amelyet forrón vagy jegesen is felszolgálhatunk, szó szerint nem más, mint egy vagy két adag eszpresszó, amelyet forró vagy hideg vízzel felöntve kínálunk. Az íze erősebb, mint a jeges kávéé, de a keserű eszpresszó ízét felhígítja, így ízletesebb felüdülést nyújt.

A flat white risztrettóból, gőzölt tejből készül, amely gazdagabb és bársonyosabb, mint a cappuccinóban vagy latte-ban található gőzölt tej, és a tetejére finom buborékokból álló mikrohabot öntenek. A macchiato a cappuccino lekicsinyített változata. Egy vagy két adag eszpresszót öntenek egy Barbie méretű bögrébe, és egy kiskanál habos tejet kanalaznak a tetejére. Csak hogy tudd, ez teljesen más, mint a karamellás macchiato, ami nem más, mint egy vaníliás tejeskávé karamellaszósszal megcsepegtetve.

(Forrás: Food52)


A figyelmetekbe ajánljuk