fiatal lány illatosítót fúj a levegőbe a lakásban, mögötte növények
Fotó: Shutterstock

6 bevált módszer, amivel azonnal kellemes illatúvá varázsolhatod a lakásod

Valószínűleg egyetértünk abban, hogy az otthonunkat szeretnénk kellemes illatúnak tudni. De hogy hogyan lehet ezt ténylegesen elérni, az már kihívás elé állíthat.


Egyes illatosított termékek elfedhetik a nem kívánt szagokat, és a helyiséget hívogatóbbá tehetik, de vannak, akik érzékenyek az erős szagokra. Melyek tehát a legjobb módszerek arra, hogy egy helyiség friss és tiszta illatú maradjon anélkül, hogy az túl sok lenne? Nem kivitelezhetetlen, mutatunk pár tippet hozzá a kitchn cikkének segítségével!

Ez is érdekelhet: Higiéniai bakik, amiket szinte mindenki elkövet

​1. Használd ki az illóolajok erejét!

Az illóolajok, azaz a növényekből származó természetes esszenciák friss illatot kölcsönözhetnek otthonodnak anélkül, hogy parfümös illat lengene be mindent. Kedvenc olajodat bármelyik helyiségben diffúzionálhatod. Ha inkább barkácsolt tisztítószerrel próbálkoznál, keverj ki egy pár csepp illóolaj és desztillált fehér ecet oldatot. A kellemes illatú olaj semlegesíti a kellemetlen ecetszagot, ráadásul némelyik még a tisztításban is segít (például a citrusolajok, mint a citrom, a narancs vagy a grapefruit).

​2. A nagy hatású termékeket megfontoltan használd!

A fertőtlenítésnek megvan a helye és ideje, de ha csak a tisztítás vagy a szagtalanítás a cél, kerüld a fehérítőtartalmú vagy a kémiailag előállított termékeket. Ezek sok ember számára nyomasztóak, különösen, ha valaki allergiás. Ha kénytelen vagy erősen illatos terméket használni, nyiss ki néhány ablakot, hogy biztosítsd a megfelelő szellőzést!

Ha tovább olvasnál: Rendrakás – 5 tipp a rendezett mindennapokhoz!

​3. Tartsd be a takarítási rutint!

egy n\u0151 takar\u00edtja a konyhapultot keszty\u0171ben

Fotó: Shutterstock

Az is sokat segíthet, ha a rendetlenséget még azelőtt eltakarítod, mielőtt esély lenne arra, hogy rossz szagot árasszanak. Ha nem hagyod, hogy az edények felhalmozódjanak, a kiömlött folyadékok elidőzzenek, vagy a szemét napokig álljon, nem lesz szüksége légfrissítőkre. Ha a helyiségeket (különösen a fürdőszobát és a konyhát) szárazon tartod, azzal megelőzheted a nem kívánt penészes szagokat.

​4. Szerezz be néhány növényt!

A szobanövények és a virágok nem csak életet és szépséget kölcsönöznek a helyiségnek – abban is segítenek, hogy a lakás illata kellemes maradjon. Segítenek megtisztítani a levegőt és természetes illatot árasztanak. Ha finom illatot szeretnél, válassz eukaliptuszt, friss fűszernövényeket, például levendulát, vagy egy csokor virágot. Csak arra ügyelj, hogy ne öntözd túl őket, különben a végén dohos szagot kapsz.

​5. Használj természetes szobaspray-t!

egy fiatal n\u0151 \u00fcvegcs\u00e9b\u0151l f\u00faj l\u00e9gfriss\u00edt\u0151t a leveg\u0151be mosolyogva a konyh\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

Ha kellemes illatot szeretnél adni otthonod egy adott területének, készíthetsz természetes szobaspray-t, amely nem tartalmaz durva összetevőket vagy erős illatokat, mint a boltban kapható termékek. Egyszerűen keverj össze néhány cseppet a kedvenc illóolajaidból csapvízzel egy szórófejes flakonban, és fújd szét a lakásban.

​6. Szívd fel a rossz szagokat szódabikarbónával!

Egy másik bevált módszer a rossz szagok elhárítására a szódabikarbóna, amely természetes módon elnyeli és semlegesíti a szagokat. Tegyük egy tálba vagy tégelybe egy olyan helyiségben, ahol jó illatot szeretnénk, vagy porszívózás előtt szórjuk a szőnyegekre, hogy elnyelje a szagokat. A hűtőszekrénybe vagy a szemetes aljára is dughatsz belőle!


A figyelmetekbe ajánljuk