takarítás, higiénia

Higiéniai bakik, amiket szinte mindenki elkövet

Mindannyian tudjuk, hogy a jó személyes higiénia megvéd minket a baktériumoktól, a betegségektől, és természetesen gyerekként mindenkit megtanítanak az olyan alapvető készségekre, mint a fogmosás és a zuhanyzás. Felnőttként pedig bizonyos személyes higiéniai szokások berögződnek, ezért ritkán kérdőjelezzük meg ezeket a napi gyakorlatokat. És megeshet, hogy ledöbbensz, amikor megtudod, hogy mindezeket az évek során esetleg rosszul csináltad.


Fogselyem

Unsplash / Diana Polekhina

A fogselyem használata a szájhigiénia fontos része, de csak nagyon kevesen élnek vele. Pedig a fogselyem használata számos hosszú távú előnnyel jár. A lepedék vagy a ragacsos baktériumok mintegy 40%-át eltávolítja a fogakról, és megtisztítja a fogak közötti részt, ahová a fogkefe egyszerűen nem jut el.

Ha napokig vagy hetekig nem használsz fogselymet, a lepedék felhalmozódik, és savakat termel, amelyek szuvasodást okoznak, és ínybetegségekhez, például ínygyulladáshoz vezetnek. Ezért ajánlott lenne naponta legalább egyszer fogselymet használnia.

A törölközők

Unsplash / Denny Müller

A zuhanyzás célja, hogy tisztának, frissnek és felfrissültnek érezzük magunkat, de az a sok munka, amit a mosakodásba fektettél, kárba veszhet, ha a végén egy piszkos törölközővel szárítod meg magad. Hiába találkoznak tiszta testtel a fürdőlepedők, számos mikroorganizmus tenyészhelyei.

Nem számít, mennyi időt töltesz a zuhany alatt, nem tudsz megszabadulni a bőrödre tapadt baktériumoktól és kórokozóktól. Ugyanezek a mikroorganizmusok átkerülnek a törölköződre, és a nedves felületen szaporodni kezdenek. Ha minden nap ugyanazt a törölközőt használod mosás nélkül, akkor gyakorlatilag ugyanazokat a baktériumokat dörzsölöd magadra.

Sőt, ha a törölközőt használat után nem hagyod megszáradni, akkor a penészgombák, élesztőgombák és vírusok melegágyává is válik. Ezek rengeteg problémát okozhatnak, többek között aknét, ekcémát, fertőzést, viszketést, szemölcsöket, lábgombát. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy két-három naponta mosson fürdőlepedőt. Emellett ügyelj arra is, hogy használat után teljesen megszárítsd a törölközőt a levegőn. Ez lelassítja a baktériumok szaporodását.

Sminkecsetek

Unsplash / Edz Norton

Az ecseteken nemcsak a termékmaradványok vannak, hanem olaj, szennyeződés és elhalt hámsejtek is. Ezáltal tökéletes helyszínt biztosítanak a baktériumok számára a szaporodáshoz. A piszkos sminkkefék használata gombás fertőzéseket, pattanásokat és sok más bőrproblémát okozhat. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy a sminkkeféket 7-10 naponta mossuk meg.

Kézszárító

123rf/ lllonajalll

Lehet, hogy a kézszárító környezetbarátabb, mint a papírtörlő, de semmiképpen sem higiénikusabb. A Connecticuti Egyetem által végzett tanulmány kimutatta, hogy a kézszárítók valójában rendkívül szennyezőek. A szakértők szerint a nyitott vécé lehúzásával a baktériumok és a mikroszkopikus méretű székletdarabok akár 4,5 méter magasra is felrepülhetnek a levegőbe. Ugyanezek a baktériumok és fekáliák a kézszárítókba is beszívódhatnak, és a szárítás során a kezünkre is átkerülnek. Kutatások azt is kimutatták, hogy a sugárhajtású légszárítók 190-szer több vírust szórnak szét, mint a papírtörlők.

A figyelmetekbe ajánljuk