lakás

Túl száraz a levegő a lakásodban? Ezzel az 5 egyszerű praktikával tudod orvosolni

A túl száraz levegő otthonunkban kellemetlen lehet, különösen, ha asztmás, allergiás, bőrbetegségben, például pikkelysömörben szenved az ember. A páratartalom, vagyis a levegőben lévő vízgőz mennyiségének növelése általában párásítóval történik. A párásítók sokszor drágák lehetnek, és általában csak egyetlen helyiségben hatékonyak. Ám szerencsére vannak olyan természetes módszerek, amelyekkel hatékonyan növelhetjük a párát otthonunkban.


​Vízforralás

Az olyan egyszerű lépések, mint a főzés a tűzhelyen, segíthetnek abban, hogy a levegő párásabb maradjon. Ha pedig teázni szeretsz, melegítsd a vizet egy fazékban a tűzhelyen, mivel így rengeteg gőz kerül a levegőbe.

Ez is érdekelhet: Egy belvárosi lakás áráért árulnak egy egész falut Spanyolországban

Több növény

A növényeknek a túléléshez a gyökereiken keresztül kell vizet felvenniük. A növény által felvett víz azonban nem kerül teljes egészében felhasználásra, ehelyett annak nagy része a leveleken keresztül a transpirációnak nevezett folyamat során elpárolog. Így minél több szobanövény található a lakásodban, annál magasabb lesz a levegő általános páratartalma.

Ajtók nyitva!

A zuhanyzás előnyeit is kihasználhatod azzal, ha a fürdőszoba ajtaját nyitva hagyod. Ha pedig a zuhany elég forró volt, a gőz valószínűleg beszivárog a szomszédos helyiségekbe, ezzel is növelve a páratartalmat.

​Hagyjd ki a ruhaszárítót!

Bár egyszerűbb bedobni a kimosott ruhákat a szárítóba, a nedves ruhákat felhasználhatod a páratartalom növelésére is. Miután a ruhákat kimostad, egyszerűen csak teregesd ki. Ahogy pedig száradnak, a vizet visszaengedik a légkörbe, és segítenek növelni a páratartalmat.

Akvárium

Az akvárium segíthet passzívan növelni a környező levegő páratartalmát. Plusz remekül dekorálhatók és feldobják a lakás hangulatát.

A figyelmetekbe ajánljuk