Yellowmeal – Írországon kívül kevésbé ismert étel, pedig valójában megérdemelné a figyelmet. És nem csak azért, mert egyszerű elkészíteni.
Története
Az 1845 és 1849 között pusztító ír éhínség egyik fő forrása az a gombás betegség volt, amely az ír burgonyát szinte teljesen felszámolta. Az országból rengetegen kivándoroltak, akik azonban a szigetországban maradtak újabb nehézséggel találták szemben magukat: mivel lehetne helyettesíteni az alapvetően burgonyaközpontú ír gasztronómiát?
Ezt is olvasd el! 3 + 1 tipp, hogy tökéletesre süljön a házi kenyér
A megoldást a kukorica jelentette, amely azóta népszerű alapanyag az országban, főleg a kenyerek tekintetében.
A Vince cikke szerint az ír kukoricakenyér egy hagyományos zabkenyérhez hasonlító recept alapján készül el.
Ez is érdekelhet: Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel kenyeret
Hozzávalók
- 110 gramm yellowmeal (kukoricaliszt vagy kukoricadara);
- 1 evőkanál só;
- 1/4 evőkanál szódabikarbóna;
- 175 mililiter író;
- 1 nagy kanál vaj.
Elkészítés
Elsőként keverjük össze a yellowmealt, a sót és a szódabikarbónát egy tálban, majd az írót is adjuk hozzá. Egy kanál segítségével dolgozzuk össze a masszát. Ez tartson legalább 5 percig a csomómentesség érdekében.
Állítsuk a tűzhelyet közepes erősségű fokozatra. Olvasszuk fel a vajat egy nagyobb serpenyőben, majd öntsük hozzá a keverékünket. Ezt nagyjából 4-5 percig süssük. Akkor tudjuk, hogy már megsült, amikor apró buborékok megjelennek a tetjén. Végül fordítsuk meg, és süssük még nagyjából 3 percig.