A krumplipüré készítésével kapcsolatban nem igazán létezik általános szabály, hiszen tipikusan olyan köret, amit mindenki a saját ízlése szerint készít – van, aki kicsit vajasabban szereti, mások pedig a törtebb, durvább verziót részesítik előnyben. Ha azonban te is azok közé tartozol, akik a puha és krémes krumplipürét szeretik, mutatunk egy apró trükköt, melynek betartásával garantáltan tökéletes végeredményt érhetsz el.
A The Kitchn cikkében a szerző arra keresi a választ, hogy hogyan lesz igazán krémes a krumplipüré. A válasz szerinte egyszerű, ugyanis mindössze annyit kell tennünk, hogy nem hámozzuk meg főzés előtt. A miértre pedig egyszerű a válasz: a magas keményítőtartalmú burgonyafajták (ezek a legjobbak a burgonyapüré készítéséhez) nagyon könnyen felszívják a vizet. Ha főzés közben rajta hagyjuk a héját, megóvjuk attól, hogy túlságosan elázzon, ami befolyásolhatja a végső állagát.
Ez is érdekelhet! Fine dining sült krumpli? Így készíti a Michelin-csillagos étterem séfje a legnépszerűbb köretet
Mi a baj a hámozással?
Érdemes a burgonya héjára úgy tekinteni, mint a krumpli védőburkolatára. Ha azt a főzés előtt eltávolítjuk, túl sok vizet szív fel a lábasban. Amikor pedig a pürésítésre kerül a sor, ragadós állagot kapunk.
Nem mellesleg a burgonya kevésbé tudja majd magába szívni a vajat és a tejet vagy tejszínt, azaz nem lesz olyan jó íze.
Mikor és hogyan hámozzuk meg a főtt burgonyát?
Fotó: Shutterstock
A főtt, hámozatlan burgonyát háromféleképpen kezelhetjük. Az első verzió, ha mindvégig rajta hagyjuk a héját. Egyrészt ez a legegyszerűbb módszer, másrészt pedig rusztikus végeredményt kapunk és az ízvilág is rendkívül gazdag, ízletes lesz. A második megoldás, ha burgonyanyomót használunk. Az előnye, hogy segítségével rendkívül puha és omlós végeredményt kapunk, a héj pedig a „darálás“ során azonnal leválik a szemekről.
Ajánljuk figyelmedbe! Ha ezeket a tippeket követed, pofonegyszerű lesz a tojáspucolás!
A harmadik verzió nem más, mint a hagyományos hámozó használata. Főzzük meg a krumplit, majd hagyjuk kicsit lehűlni, mielőtt nekiveselkedünk a pucolásnak. A biztonság kedvéért tekerjünk a kezünkre konyharuhát, hogy még véletlenül se égessük meg magunkat.