Amikor egy szállodában a reggelizőasztalhoz ülünk, gyakran találkozunk a „kontinentális reggeli” kifejezéssel. De mit is takar pontosan ez az elnevezés, és hogyan alakult ki ez a könnyed, mégis világszerte ismert reggelitípus? A kontinentális reggeli ugyanis nem csupán egy étkezési szokás, hanem egy kulturális hagyomány, amely Európa történelmi gasztronómiájából ered.
A kontinentális reggeli kifejezéssel szinte minden alkalommal találkozhatunk, ha külföldre utazunk és valamilyen hotelben szállunk meg. Jellemzően sokféle finomságból álló svédasztalról van szó, ahol mindenki a saját szája íze szerint válogathat.
Ez is érdekelhet! Ez a két összetevő tette különlegessé II. Erzsébet reggeli rántottáját
Európaiként ilyenkor elsősorban azokat a fogásokat találjuk az asztalon, amiket mi is előszeretettel fogyasztunk reggelire, ezért számunkra a „kontinentális” nem sok jelentéssel bír. Ám nem is mi találtuk ki ezt a kifejezést.
A The Kitchn összeállításából kiderül, hogy
a kontinentális reggeli, mint kifejezés először 1896-ban az amerikai The Sanitarian nevű könyvben jelent meg, de a jelentése azóta sem sokat változott.
Az 1900-as évek fordulóján ugyanis egyre több külföldi telepedett le Amerikában, de azoknak a száma is nőtt, akik csak utazás céljából érkeztek a kontinensre.
A kontinentális reggeli az egész világon elterjedt
Fotó: Shutterstock
A kontinentális reggeli az ő kedvükért alakult ki. Ennek az oka az, hogy mind az amerikaiak, mind pedig az angolok esetében a nap első étkezése jelentősen eltér attól, mint amit mi megszoktunk Európában.
Ahogy a tengerentúlon, úgy az Egyesült Királyságban is nagy hagyománya van a laktató, több fogásból álló reggeliknek, ám ezek az európai vendégek számára túl kiadósnak bizonyultak.
Emiatt egyre több hotel kezdett el olyan ételeket felszolgálni, amiket alapvetően Európában fogyasztanak, majd ezt nevezték el kontinentális reggelinek.
Ezt is olvasd el! Így készül a frittata, a mennyei olasz reggeli
A könnyű reggeli ételek, mint például a pirítós, a muffin, a péksütemények, a joghurtok, valamint a kávé és a tea azért is bizonyultak jó választásnak, mert ezek nagy mennyiségben is könnyen elkészíthetők, ráadásul a turisták imádták is ezeket a finomságokat.
A portál emlékeztet, hogy a kontinentális reggeli az évtizedek során kisebb-nagyobb változásokon átesett ugyan, de alapvetően még mindig az Európában megszokott, könnyen emészthető, nem túl laktató reggeliket értik alatta.