kávébab, kávé
Fotó: Shutterstock

Világos vagy sötét – melyik pörkölésű kávéban van több koffein?

Egy új kutatásnak köszönhetően lezárulhat egy évtizedek óta húzódó, a kávékultúrában gyakran vitába torkolló kérdés: a sötét vagy a világos pörkölésű kávé tartalmazza a legtöbb koffeint? Meglepő lehet, de válasz egyáltalán nem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk.


Az amerikai Berry College és a Drexel Egyetem tudósai szerettek volna pontot tenni a hosszú évtizedes vita végére a kávé koffeintartalmával kapcsolatban. A tanulmány során olyan szempontokat vettek figyelembe, mint a kávé pörkölési foka, extrakciós hozama és a lefőzött kávé koffeinkoncentrációja közötti kapcsolata. Kiderült, hogy válasz korántsem olyan egyszerű, mint gondolnánk: a főzés folyamata valójában sokkal meghatározóbb, mint maga a pörkölés típusa – írja a Vince gasztronómiai magazin.

A kísérlet menete

A kutatócsoport két különböző zöld kávét használt a kísérlethez – az egyik mosott, a másik hagyományos eljárással készült. (A mosott eljárásnál a szüretet követően megmossák a kávészemeket, és a gyümölcshústól megtisztított magokat vizes tartályokba teszik. A magok fermentálódni kezdenek, ami nagyjából a savanyításnak felel meg). A kávékat 500 grammos tételekben pörkölték egy Aillio Bullet pörkölőgépben.

A 10 napig tartó gázmentesítés folyamatot követően a mintákat egy Timemore Sculptor 078 őrlővel dolgozták fel, majd Kruve szitákon szűrték át, a megfelelő szemcseméret elérése érdekében. Ezután AeroPress kávéfőző segítségével inverz módszerrel főzték (fejjel lefelé, így a víz és a kávé hosszabb ideig érintkezik egymással, azaz gazdagabb ízvilág jön létre), a víz és a kávé arányát 15:1-ben határozták meg. A kutatók az elkészült főzetnél „kielemzésénél” úgynevezett nagy teljesítményű folyadékkromatográfiás (HPLC) vizsgálatot alkalmaztak. Emellett mérték a koffein és az jótékony hatású klorogénsav antioxidáns (CGA) szintjét, valamint a kávébab szerkezetében bekövetkezett változásokat.

Ha már kávé, ajánljuk figyelmedbe ezt is! 2 évvel élhetünk tovább, ha rendszeresen fogyasztunk koffeint

Melyik pörkölés az erősebb?

k\u00e1v\u00e9

Fotó: Shutterstock

A vizsgálat alapján a kutatók rájöttek, hogy a világosabb pörkölésű kávékban általában több a koffein. Fontos hozzátenni, hogy mindez nagyban függ az extrakciós hozamtól, azaz, hogy a forró vízben mennyi kávé oldódik fel. Érdekesség, hogy a sötétebb pörkölésűeknél ugyan magasabb koffein-koncentrációt mutattak ki, ám alacsonyabb volt a teljes extrakciós hozam, ami végeredményben kevesebb koffeint jelentett a csészében.

A tanulmány szerint azonban az összes tényezőt figyelembe véve a legmagasabb koffeintartalom a közepes pörkölés során jött létre. Akinek tehát a koffein a lényeg a kávéban, az a közepes pörköléssel próbálkozzon.

A figyelmetekbe ajánljuk