Egy csésze kávé

Egy új, nagyszabású tanulmány több mint 1700 első, második vagy harmadik stádiumú vastagbélrákban szenvedő beteg adatait vizsgálta. Az áttörést jelentő eredmények azt mutatják, hogy a kávéfogyasztóknál sokkal kisebb valószínűséggel újult ki a betegség, írja a Vince.


A Hollandiában végzett, mintegy hatéves kutatás eredményei szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak kávét, szignifikánsan kisebb volt az esélye a vastagbélrák kiújulásának.

A tanulmány ráadásul nem csak a rákbetegek számára bíztató: az alanyok körében a bármilyen más okból bekövetkező halál esélye is csökkent azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak kávét.

Az International Journal of Cancer című folyóiratban közzétett eredmények ismét azt bizonyítják, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás segíthet megelőzni bizonyos rákos megbetegedéseket. Egy korábbi, a Harvard kutatóinak vezetésével készült, 2020-ban publikált tanulmány szerint az előrehaladott vagy áttétes vastagbélrákban szenvedő kávéfogyasztóknak 11%-kal magasabb volt az esélye a túlélésre.

Az új kutatás fényében azoknál, akik naponta több mint négy csésze kávét ittak, közel egyharmadával (32%) volt kisebb a valószínűsége annak, hogy a vastagbélrák a kezelést követően visszatér.

A hollandiai Wageningen Egyetem kutatói által vezetett csapat a bármilyen egyéb okból bekövetkező halálozást vizsgálva pedig arra jött rá, hogy a napi 3-5 csésze a legoptimálisabb tartomány az életben maradáshoz.

egy cs\u00e9sze g\u0151z\u00f6lg\u0151 k\u00e1v\u00e9

Fotó: Shutterstock

Svéd tudósok egyébként nemrégiben azt is bizonyították, hogy a vérben található koffein mennyisége hatással lehet a szervezetben levő testzsír szintjére – ez pedig egy olyan faktor, amelynek nagy szerepe van a kettes típusú diabétesz, illetve a különböző kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában.

A figyelmetekbe ajánljuk