karfiol steak
Fotó: Shutterstock

Laktató, íncsiklandó és húsmentes – így készül a tökéletes karfiol steak

A karácsonyi menüsort összeállítani önmagában sem könnyű feladat, pláne, ha a családban vannak speciális diétát követő rokonok. Szerencsére ma már számtalan izgalmas, mindenmentes receptet találunk az interneten, amit egyszerűen és gyorsan elkészíthetünk. Most mutatunk egy olyat, ami tökéletes lehet, ha vegánok vagy vegetáriánusok érkeznek hozzánk az ünnepekre.


A karfiol steak gyakorlatilag a zöldségből és fűszerekből áll össze, ám kifejezetten laktató, így köretként és főételként egyaránt megállja a helyét. Mindössze fél óra alatt elkészül, így elég akkor neki állni a sütésnek, ha már megérkezett a vendégsereg az otthonunkba. Íme, a BBC receptje:

Hozzávalók:

karfiol steak

Fotó: Shutterstock

  • 1 karfiol;
  • fél teáskanál füstölt paprika;
  • 2 evőkanál olívaolaj;
  • 1 sült pirospaprika;
  • 4 kimagozott fekete olajbogyó;
  • kis marék petrezselyem;
  • 1 teáskanál kapribogyó;
  • fél evőkanál vörösborecet;
  • 2 evőkanál pirított mandulapehely.

Így készítsük el:

  • Melegítsük fel a sütőt 200 Celsius-fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Szeleteljük fel a karfiolt két nagyobb darabra. Dörzsöljük meg paprikával és locsoljuk meg az olajjal, majd szórjuk rá a fűszereket. Tegyük a tepsire, és süssük 15-20 percig, amíg jól átsül.
  • Amíg sül a karfiol, készítsük el a salsát. Aprítsuk fel a paprikát, az olajbogyót, a petrezselymet és a kapribogyót, majd tegyük egy tálba, és keverjük össze a maradék olajjal és ecettel. Ízlés szerint fűszerezzük. Amikor mindkét steak megsült, kanalazzuk rá a salsát, és tálaláskor szórjuk rá a mandulapelyhet.

A figyelmetekbe ajánljuk