Talán nem túlzás azt állítani, hogy pár hét múlva szinte minden a bejgli körül fog forogni a magyar családoknál. Bejglivel ébredünk és fekszünk, de vajon mi van azokkal, akik annyira nem rajonganak ezért a sütiért? Nekik ezeket a desszerteket ajánljuk!
Banános csokis pite
Hozzávalók:
a tésztához:
a töltelékhez:
- szeletelt banán
- 5 db tojás
- 150 g liszt
- 100 g kristálycukor
- 150 g olvasztott vaj
- 300 g olvasztott étcsokoládé
tetejére:
- fehércsokoládé
- tejcsokoládé
- étcsokoládé
Elkészítése:
Először összekeverjük a lisztet, a porcukrot és a sót. Ezt követően hozzáadjuk a hideg vajat és összemorzsoljuk azt a lisztes keverékkel. Ezek után beleütjük a tojást és fokozatosan adagoljuk a masszához a vizet. Pont annyi vízre van csak szükségünk, hogy összeálljon a tészta. Fontos, hogy ne gyúrjuk túl.
Ezután a tésztát kinyújtjuk, majd egy piteformába illesztjük és 1 órán át pihentetjük a hűtőben. Miután kivettük, megszurkáljuk villával a tésztát, majd előmelegített sütőben 180°C-on 15 percig sütjük.
Miközben sül a tészta, a töltelékhez összeborítjuk a lisztet, a kristálycukrot, az olvasztott vajat, a tojásokat és az olvasztott csokit. A hozzávalókat jó alaposan összedolgozzuk, míg egy masszív, de folyós állagú textúrát nem kapunk. A megsült tészta aljára banánkarikákat helyezünk, majd erre öntjük a csokis masszánkat. Miután elegyengettük, 20 percig sütjük a 180°C-os sütőben.
Eközben a tetejére való különböző táblás csokoládékat kockákra törjük, majd azokat váltakozva ráhelyezzük az időközben elkészült pite tetejére, befedve a teljes felületet. A széleknél érdemes a csokit belevágni a formába. Ezek után még két percig visszatesszük a sütőbe a pitét, hogy a csokoládé ráolvadjon a tetejére. A sütőből kivéve azonnal fogyaszthatjuk. A pitét természetesen banán nélkül, és mentes formában is el lehet készíteni. Gluténérzékenyeknek mindössze gluténmentes lisztre, laktózérzékenyeknek pedig tejcukormentes csokoládéra van hozzá szükségük.
Ködmönujj
Hozzávalók:
a tésztához:
- 1 kg liszt;
- 30 dkg vaj;
- 3 dl tejföl
- körülbelül 2 dl tej;
- 5 dkg élesztő;
- 15–20 dkg cukor;
- 2 darab tojás;
- és 1 kávéskanál só
- 80 dkg darált, cukros mák
- itt jön az egyik varázslát:
- 4-5 ek sárgabaracklekvár;
- itt meg a másik:
- 3-4 darab alma lereszelve, kinyomkodva;
- itt meg a harmadik:
- tejbe áztatott, kis marék mazsola;
- végül pedig egy fél citrom reszelt héja.
Összeállítás:
A megkelt tésztát téglalap alakúra sodorjuk, majd rákenjük a tölteléket, feltekerjük, végül pedig U-alakúra hajtjuk. Ezt követően a tekercseket 30 percig pihentetjük, majd megkenjük őket felvert tojással, és egy hurkapálcával teljes vastagságában átszurkáljuk őket, hogy a sülés közben felszabaduló gőz távozni tudjon. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 30–40 perc alatt készre sütjük.
Zabaglione egy könnyű és habos olasz puding
Hozzávalók:
- 4 nagy tojássárgája
- 1/4 csésze kristálycukor
- 1/2 csésze száraz Marsala bor
Elkészítése:
Töltsünk meg egy közepes méretű lábast 1 hüvelyknyi vízzel, és közepesen magas hőfokon forraljuk fel. Közben keverjük össze alaposan a 4 nagy tojássárgáját és 1/4 csésze kristálycukrot egy közepes méretű hőálló tálban, majd helyezzük a lobogó víz fölé. Végül adjuk hozzá a 1/2 csésze száraz Marsala bort.
Ezután csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra, hogy gyengén főjön, eközben pedig folyamatosan verjük a tojássárgájás keveréket, amíg habos, halvány, nagyon habos nem lesz, körülbelül 6-10 percig. A tűzről levéve pedig tovább sűrűsödik. Ne főzzük túl sokáig a zabaglione-t, mert megalvad.
Gesztenyés sajttorta
Hozzávalók (18-20 cm-es formához):
- 15 dkg kakaós keksz
- 8 dkg vaj
- 25 dkg gesztenyemassza
- 25 dkg mascarpone
- gyümölcs a díszítéshez
Elkészítése:
A kekszet kézzel vagy aprítógéppel összetörjük. A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a keksszel, ez a forma aljába megy, alaposan szétnyomkodjuk benne a kekszes-vajas alapot. Lereszeljük a gesztenyemasszát és habverővel vagy turmixgéppel összekeverjük a mascarpone krémmel. A gesztenyés habot a kekszes alap tetejére tesszük és elsimítjuk, majd néhány órára a hűtőbe helyezzük.
Amikor összeállt, a torta tetejét ízlés szerint díszíthetjük kekszmorzsával, reszelt gesztenyepürével vagy gyümölcsökkel. A meggy, ribizli, áfonya is illik hozzá.