banános csokis pite

A bejglin túl – 4 különleges desszert a karácsonyi asztalra

Talán nem túlzás azt állítani, hogy pár hét múlva szinte minden a bejgli körül fog forogni a magyar családoknál. Bejglivel ébredünk és fekszünk, de vajon mi van azokkal, akik annyira nem rajonganak ezért a sütiért? Nekik ezeket a desszerteket ajánljuk!


Banános csokis pite

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 350 g finomliszt
  • 130 g vaj
  • 2 ek porcukor
  • 1/2 tk só
  • 100-120 ml víz
  • 1 db tojás

a töltelékhez:

  • szeletelt banán
  • 5 db tojás
  • 150 g liszt
  • 100 g kristálycukor
  • 150 g olvasztott vaj
  • 300 g olvasztott étcsokoládé

tetejére:

  • fehércsokoládé
  • tejcsokoládé
  • étcsokoládé

Elkészítése:

Először összekeverjük a lisztet, a porcukrot és a sót. Ezt követően hozzáadjuk a hideg vajat és összemorzsoljuk azt a lisztes keverékkel. Ezek után beleütjük a tojást és fokozatosan adagoljuk a masszához a vizet. Pont annyi vízre van csak szükségünk, hogy összeálljon a tészta. Fontos, hogy ne gyúrjuk túl.

Ezután a tésztát kinyújtjuk, majd egy piteformába illesztjük és 1 órán át pihentetjük a hűtőben. Miután kivettük, megszurkáljuk villával a tésztát, majd előmelegített sütőben 180°C-on 15 percig sütjük.

Miközben sül a tészta, a töltelékhez összeborítjuk a lisztet, a kristálycukrot, az olvasztott vajat, a tojásokat és az olvasztott csokit. A hozzávalókat jó alaposan összedolgozzuk, míg egy masszív, de folyós állagú textúrát nem kapunk. A megsült tészta aljára banánkarikákat helyezünk, majd erre öntjük a csokis masszánkat. Miután elegyengettük, 20 percig sütjük a 180°C-os sütőben.

Eközben a tetejére való különböző táblás csokoládékat kockákra törjük, majd azokat váltakozva ráhelyezzük az időközben elkészült pite tetejére, befedve a teljes felületet. A széleknél érdemes a csokit belevágni a formába. Ezek után még két percig visszatesszük a sütőbe a pitét, hogy a csokoládé ráolvadjon a tetejére. A sütőből kivéve azonnal fogyaszthatjuk. A pitét természetesen banán nélkül, és mentes formában is el lehet készíteni. Gluténérzékenyeknek mindössze gluténmentes lisztre, laktózérzékenyeknek pedig tejcukormentes csokoládéra van hozzá szükségük.

Ködmönujj

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 1 kg liszt;
  • 30 dkg vaj;
  • 3 dl tejföl
  • körülbelül 2 dl tej;
  • 5 dkg élesztő;
  • 15–20 dkg cukor;
  • 2 darab tojás;
  • és 1 kávéskanál só
a töltelékhez:
  • 80 dkg darált, cukros mák
  • itt jön az egyik varázslát:
    • 4-5 ek sárgabaracklekvár;
  • itt meg a másik:
    • 3-4 darab alma lereszelve, kinyomkodva;
  • itt meg a harmadik:
    • tejbe áztatott, kis marék mazsola;
  • végül pedig egy fél citrom reszelt héja.
Elkészítése:
Első lépésként a tejfölt elkezdjük melegíteni, amikor már langyos hozzáadjuk az élesztőt és egy nagyon kevés cukrot. Amíg az élesztő felfut, a szobahőmérsékletű vajat és a lisztet elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a sót és végül a pihentetett élesztős tejfölt – a tejet itt adjuk hozzá a masszához és addig gyúrjuk, amíg – milyen meglepő! – a bejgli tésztájához hasonlót nem kapunk. Ezt követően letakarjuk és addig hagyjuk pihenni, amíg duplájára nem dagad. A töltelék elkészítése a legegyszerűbb dolog a világon. A megadott alapanyagokat összekeverjük, az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell, hogy lekvárból csak annyit használjunk, hogy a massza ne legyen túl lágy.

Összeállítás:

A megkelt tésztát téglalap alakúra sodorjuk, majd rákenjük a tölteléket, feltekerjük, végül pedig U-alakúra hajtjuk. Ezt követően a tekercseket 30 percig pihentetjük, majd megkenjük őket felvert tojással, és egy hurkapálcával teljes vastagságában átszurkáljuk őket, hogy a sülés közben felszabaduló gőz távozni tudjon. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 30–40 perc alatt készre sütjük.

Zabaglione egy könnyű és habos olasz puding

Shutterstock

Hozzávalók:

  • 4 nagy tojássárgája
  • 1/4 csésze kristálycukor
  • 1/2 csésze száraz Marsala bor

Elkészítése:

Töltsünk meg egy közepes méretű lábast 1 hüvelyknyi vízzel, és közepesen magas hőfokon forraljuk fel. Közben keverjük össze alaposan a 4 nagy tojássárgáját és 1/4 csésze kristálycukrot egy közepes méretű hőálló tálban, majd helyezzük a lobogó víz fölé. Végül adjuk hozzá a 1/2 csésze száraz Marsala bort.

Ezután csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra, hogy gyengén főjön, eközben pedig folyamatosan verjük a tojássárgájás keveréket, amíg habos, halvány, nagyon habos nem lesz, körülbelül 6-10 percig. A tűzről levéve pedig tovább sűrűsödik. Ne főzzük túl sokáig a zabaglione-t, mert megalvad.

Gesztenyés sajttorta

123rf

Hozzávalók (18-20 cm-es formához):

  • 15 dkg kakaós keksz
  • 8 dkg vaj
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 25 dkg mascarpone
  • gyümölcs a díszítéshez

Elkészítése:

A kekszet kézzel vagy aprítógéppel összetörjük. A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a keksszel, ez a forma aljába megy, alaposan szétnyomkodjuk benne a kekszes-vajas alapot. Lereszeljük a gesztenyemasszát és habverővel vagy turmixgéppel összekeverjük a mascarpone krémmel. A gesztenyés habot a kekszes alap tetejére tesszük és elsimítjuk, majd néhány órára a hűtőbe helyezzük.

Amikor összeállt, a torta tetejét ízlés szerint díszíthetjük kekszmorzsával, reszelt gesztenyepürével vagy gyümölcsökkel. A meggy, ribizli, áfonya is illik hozzá.

A figyelmetekbe ajánljuk