Nigella Lawson

Nigella Lawson ezzel a titkos hozzávalóval teszi tökéletessé az almás morzsasütit

Az almás morzsasütemény az Egyesült Királyság egyik legnagyobb favoritja. Ez a klasszikus lágy desszert mindannyiunk számára remek alternatívát kínál a hideg téli estékre, Nigella Lawson brit sztárszakács pedig most azt is elárulta, mi az az apró plusz hozzávaló, amellyel akár új kedvencünkké is válhat.


Az almás morzsasüti a pite alternatívájaként lett széleskörben ismert a második világháború idejében, amikor mindenhol nehéz volt beszerezni a tészta alapanyagait a szigorú élelmiszerjegy-rendszer miatt. Az édesség népszerűsége töretlen a szigetországban mind a mai napig.

Ezt is olvasd el! Pár perc alatt desszert: gyümölcsös chia puding

Nigella Lawson sztárséf nemrég ajánlott egy olyan hozzávalót, amellyel akár új rajongókat is szerezhet majd magának ez a sütemény. A szakács úgy véli, hogy a marsala hozzáadása a kulcs egy még ízletesebb almás morzsához.

Ezt a szicíliai édesbort több olasz desszerthez is használják, egyesek például a tiramisu krémjébe tesznek belőle. Amennyiben a marsala nem elérhető, sherryvel vagy bármely karakteresebb desszertborral is helyettesíthetjük!

Hozzávalók (3 főre):

Marsala bor

Fotó: Shutterstock

  • 25 gramm mazsola;
  • 3 evőkanál marsala bor (helyette: desszertbor vagy sherry);
  • 100 gramm liszt;
  • 50 gramm sótlan vaj;
  • 60 gramm diódarabkák;
  • 45 gramm barna cukor;
  • 500 gramm főzőalma.

Ez is érdekelhet: Miért csak isszuk, ha ehetjük is? − a 3 legjobb tojáslikőrös édesség recept

​Elkészítése:

A recept szerint először is melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Adagoljuk a mazsolát és a választott alkoholos italunkat egy kis lábasba, és hagyjuk ott addig, amíg bugyborékolni nem kezd. Ezután kapcsoljuk le a hőfokot, és hagyjuk a serpenyőt a meleg főzőlapon.

Ezután tegyük a lisztet egy tálba és adjunk hozzá egy kis vajat. A diót vágjuk apróra, majd öntsük hozzá a morzsás keverékhez. Készítsük elő az almákat, hámozzuk meg, negyedeljük fel és magházaikat vágjuk ki.

Helyezzük a felvágott gyümölcsöt a mazsolával együtt egy serpenyőbe, majd keverjünk bele egy evőkanál cukrot, mielőtt visszakapcsoljuk a lángot. Ezután tegyünk rá egy jól záródó fedőt, és hagyjuk főni még körülbelül öt percig, amíg az alma szélei meg nem puhulnak.

Mindezt rakjuk át egy kis ovális piteformába, és fedjük be a morzsás keverékkel. Már csak a sütés maradt hátra: tegyük be a sütőbe körülbelül 25 percig, amíg a teteje aranyszínűvé nem válik. A kész desszertünket fagylalttal vagy pudinggal is tálalhatjuk!

A figyelmetekbe ajánljuk