Sokszor túlárazott és kevés helyen kapni: készíts otthon bagelt!

Sokszor túlárazott és kevés helyen kapni: készíts otthon bagelt!

Íme a házi bagel tökéletes receptje, amivel otthon is könnyen elkészítheted ezt az ikonikus péksüteményt. Ne féljetek belevágni – az eredmény garantáltan megéri a fáradozást!


Bár a bagel hírnevét Amerikának, pontosabban New Yorknak köszönheti, hiszen onnan terjedt el világszerte, valójában nem onnan származik. A 17. században Bécsben készítették el az első ilyen, lyukas közepű péksüteményt. Egy pék ajándékozta a lengyel királynak, aki megvédte családját és országát a török támadásokkal szemben. Innen kezdve a bagel gyorsan elterjedt Lengyelországban, majd a kivándorló zsidó közösségek vitték magukkal Amerikába, ahol nagy népszerűségre tett szert.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dl víz (langyos)
  • 1 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 1 ek. olaj
  • 20 g élesztő (friss)
  • szezámmag, mák

Elkészítése:

A langyos vízbe tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, dolgozzuk össze, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen addig pihentessük, míg duplájára nem kel.

Ezután melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Amikor megkelt, tegyük a tésztát egy lisztezett deszkára, és vágjuk 8 egyenlő darabra. Formáljunk belőlük gombócokat, és fúrjunk a közepükbe lyukat, de csinálhatjuk úgy is, hogy hurkát sodrunk és a végüket összenyomjuk, hogy karikát kapjunk. Letakarjuk, és még fél órát pihentetjük.

Egy fazékban forraljunk fel 2 liter vizet, és adjunk hozzá egy teáskanál sót és egy evőkanál mézet. Tegyük bele a tésztákat, fél percig főzzük, majd forgassunk rajta egyet, vegyük ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.

Szórjuk meg szezámmaggal és az egész mákkal. Süssük 10 percig, majd fordítsuk meg a tepsit, és további 5 percet süssük.

A figyelmetekbe ajánljuk