Íme a házi bagel tökéletes receptje, amivel otthon is könnyen elkészítheted ezt az ikonikus péksüteményt. Ne féljetek belevágni – az eredmény garantáltan megéri a fáradozást!
Bár a bagel hírnevét Amerikának, pontosabban New Yorknak köszönheti, hiszen onnan terjedt el világszerte, valójában nem onnan származik. A 17. században Bécsben készítették el az első ilyen, lyukas közepű péksüteményt. Egy pék ajándékozta a lengyel királynak, aki megvédte családját és országát a török támadásokkal szemben. Innen kezdve a bagel gyorsan elterjedt Lengyelországban, majd a kivándorló zsidó közösségek vitték magukkal Amerikába, ahol nagy népszerűségre tett szert.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 3 dl víz (langyos)
- 1 ek. cukor
- 1 tk. só
- 1 ek. olaj
- 20 g élesztő (friss)
- szezámmag, mák
Olvasd el ezt is! Egy apró trükk segítségével extra puhára varázsolhatjuk a házi készítésű kenyerünket
Elkészítése:
A langyos vízbe tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, dolgozzuk össze, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen addig pihentessük, míg duplájára nem kel.
Ezután melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Amikor megkelt, tegyük a tésztát egy lisztezett deszkára, és vágjuk 8 egyenlő darabra. Formáljunk belőlük gombócokat, és fúrjunk a közepükbe lyukat, de csinálhatjuk úgy is, hogy hurkát sodrunk és a végüket összenyomjuk, hogy karikát kapjunk. Letakarjuk, és még fél órát pihentetjük.
Egy fazékban forraljunk fel 2 liter vizet, és adjunk hozzá egy teáskanál sót és egy evőkanál mézet. Tegyük bele a tésztákat, fél percig főzzük, majd forgassunk rajta egyet, vegyük ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Szórjuk meg szezámmaggal és az egész mákkal. Süssük 10 percig, majd fordítsuk meg a tepsit, és további 5 percet süssük.