Jayden Sim/Unsplash
szeptember 29., 2025  ●  Gasztronómia

5+1 hazai kávézó, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálnia

Egy csésze finom kávéra ma már nemcsak napindító italként tekintünk, hanem kulturális élményként is – főként, ha nem saját konyhánkban, hanem egy kávézóban kortyolgatunk. A baristák szenvedélye, a terek atmoszférája és az aprólékosan kidolgozott esztétika mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy hely igazán maradandóvá váljon. Szeptember 29-e egyben a kávézás világnapja is, így ennek apropóján összeszedtünk öt budapesti és egy vidéki helyet, ahol sem a minőségben, sem a stílusban nem fogunk csalódni.
Madal Café (Budapest)

A Madal a hazai specialty kávékultúra egyik legelső képviselőjeként ismert. A kávézó-franchise egységeinek letisztult, skandináv hatású belső tereiben a „Coffee and Peace” (kávé és béke) filozófia minden részletben visszaköszön. Az alapanyagok a világ vezető pörkölőitől érkeznek, a négy budapesti üzletük bármelyikében pedig számos kávéfajtát megkóstolhatunk – akár az eszpresszóért, akár a sok tejjel felöntött verziókért vagyunk oda. 

Espresso Embassy (Budapest)

A Szabadság tér közelében található Espresso Embassy nemcsak a turisták, hanem a budapestiek kedvence is. Minimalista, ipari hangulatú – néhol sörfőzdére emlékeztető – térben készülnek a világos pörkölésű kávék, legyen szó filterről vagy flat white-ról. A hely különösen büszke a fenntarthatóságra és a precíz barista munkájára.

Kontakt (Budapest)

Az V. kerületi Kontakt merész állítással foglalja össze filozófiáját: „No sugar, no milk” (Nincs cukor, nincs tej.) Ez egyúttal azt is jelenti, hogy itt a kávé tiszta formájában jelenik meg – filterben és eszpresszóban egyaránt. A skandináv minimalizmus inspirálta dizájn és az ínycsiklandozó italok mind arra hívják fel figyelmünket, hogy érdemes kicsit lelassítanunk és csak a csészénk tartalmára koncentrálnunk.

Rojt és Bojt (Budapest)

Ebben a hangulatos I. kerületi kávézóban barátságos légkör, házi készítésű sütemények és kézműves szendvicsek kísérik a magas minőségű specialty kávékat. Nemcsak inni és enni, hanem találkozni, beszélgetni is ideális hely, ahol a közösségi élmény legalább olyan fontos, mint az itallapon található különlegességek.

BUDAI Pékség és Specialty Kávézó (Budapest)

A budai oldal egyik rejtett kincse, ahol a kiváló kávék mellé frissen készült péksütemények társulnak. A croissant-ok és kovászos kenyerek éppoly népszerűek, mint a gondosan elkészített cappuccinók. Budán már négy helyen is megtalálhatóak: ha legközelebb egy családias, mégis modern környezetben reggeliznénk, meg is van a mi ajánlásunk.

+1. One Eleven Kávépörkölő (Sopron)

A vidéki specialty színtér egyik, ha nem a legizglmasabb képviselője nyílt meg Sopronban. A Hűség városának" gyöngyszemében gondosan válogatott, saját pörköléseket fedezhetünk fel – méghozzá Molnár Attila, négyszeres magar barista bajnok tálalásában. A nyugat-magyar település egyik olyan helye ez, amely köré – a kávézás szerelmeseként – akár már egy külön hétvégét is érdemes szerveznünk.

Nyitókép: Jayden Sim/Unsplash

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök