
5+1 hazai kávézó, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálnia
A Madal a hazai specialty kávékultúra egyik legelső képviselőjeként ismert. A kávézó-franchise egységeinek letisztult, skandináv hatású belső tereiben a „Coffee and Peace” (kávé és béke) filozófia minden részletben visszaköszön. Az alapanyagok a világ vezető pörkölőitől érkeznek, a négy budapesti üzletük bármelyikében pedig számos kávéfajtát megkóstolhatunk – akár az eszpresszóért, akár a sok tejjel felöntött verziókért vagyunk oda.
A Szabadság tér közelében található Espresso Embassy nemcsak a turisták, hanem a budapestiek kedvence is. Minimalista, ipari hangulatú – néhol sörfőzdére emlékeztető – térben készülnek a világos pörkölésű kávék, legyen szó filterről vagy flat white-ról. A hely különösen büszke a fenntarthatóságra és a precíz barista munkájára.
Az V. kerületi Kontakt merész állítással foglalja össze filozófiáját: „No sugar, no milk” (Nincs cukor, nincs tej.) Ez egyúttal azt is jelenti, hogy itt a kávé tiszta formájában jelenik meg – filterben és eszpresszóban egyaránt. A skandináv minimalizmus inspirálta dizájn és az ínycsiklandozó italok mind arra hívják fel figyelmünket, hogy érdemes kicsit lelassítanunk és csak a csészénk tartalmára koncentrálnunk.
Ebben a hangulatos I. kerületi kávézóban barátságos légkör, házi készítésű sütemények és kézműves szendvicsek kísérik a magas minőségű specialty kávékat. Nemcsak inni és enni, hanem találkozni, beszélgetni is ideális hely, ahol a közösségi élmény legalább olyan fontos, mint az itallapon található különlegességek.
A budai oldal egyik rejtett kincse, ahol a kiváló kávék mellé frissen készült péksütemények társulnak. A croissant-ok és kovászos kenyerek éppoly népszerűek, mint a gondosan elkészített cappuccinók. Budán már négy helyen is megtalálhatóak: ha legközelebb egy családias, mégis modern környezetben reggeliznénk, meg is van a mi ajánlásunk.
A vidéki specialty színtér egyik, ha nem a legizglmasabb képviselője nyílt meg Sopronban. A „Hűség városának" gyöngyszemében gondosan válogatott, saját pörköléseket fedezhetünk fel – méghozzá Molnár Attila, négyszeres magar barista bajnok tálalásában. A nyugat-magyar település egyik olyan helye ez, amely köré – a kávézás szerelmeseként – akár már egy külön hétvégét is érdemes szerveznünk.
Olvasd el ezt is!