A legfinomabb citrusféle, amiről lehet, még nem is hallottál

A legfinomabb citrusféle, amiről lehet, még nem is hallottál

A citrusfélék közül a legősibb és legaromásabb, ám a cédrácitrom sokkal kevésbé ismert, mint a hagyományos citrom, de mit érdemes tudni róla?


Nyaranta a zsidó szukkót ünnepére készülve, a világ minden tájáról érkező rabbik Olaszország északi részére, Calabria régióba utaznak, hogy leszüreteljék a legszebb citrusokat a lulávhoz. Majd ezzel a négyféle növényt tartalmazó csokorral imádkoznak az ünnep mind a hét napján. Maga a csokor elnevezése a legnagyobb és leghosszabb növényről, a lulávról, vagyis a pálmaágról kapta a nevét – kezdi a BBC Travel.

Ez is érdekelhet:7 tápanyagdús gyümölcs, amit minden héten fogyasztanod kellene

c\u00e9dr\u00e1citrom

Unsplash

A Santa Maria del Cedro városa körüli gyümölcsösök körülbelül két hétre megtelnek angol, orosz és héber nyelvű rabbikkal és családjaikkal, akik a helyi gazdák segítségével ellenőrzik a fákat és elemzik a gyümölcsöket. Néha még nagyítóval is, hogy valóban teljesen tökéletes-e a citrom.

A cédrácitrom a legősibb és legaromásabb citrusfajta, ám sokkal kevésbé ismert, mint sárga és narancssárga rokonai. Egy óriási, nagy zöld lime-ra hasonlít, azonban sokkal vastagabb a héja, savanykás, kesernyés íze miatt pedig nem tartják kívánatosnak otthoni fogyasztásra. Így Calabrián kívül nem valószínű, hogy szembejön velünk a szupermarketekben.

A Tóra szerint azonban az etrog (citrom) a legszebb fa gyümölcse, talán még az Édenkert tiltott gyümölcse is. És bár világszerte többféle citromfajta létezik, a zsidó közösség nagy része úgy véli, hogy a Liscio Diamante néven ismert calabriai a legtisztább és legtökéletesebb mind közül.

A cédrácitrom körülbelül 2000 évvel ezelőtt, a zsidó népvándorlások során érkezett erre a vidékre. A citrom volt az egyetlen citrusféle, amely Európában termett, amíg 900 évvel később meg nem érkezett a narancs, amelyet a mórok hoztak Észak-Afrikán keresztül Spanyolországba. A zsidókat 1541-ben kiűzték Calabriából (és egész Dél-Olaszországból), de a calabriai citromtermesztőkkel való kapcsolatuk a mai napig fennmaradt, és továbbra is kulcsfontosságú a gyümölcs fennmaradása szempontjából.

Általában a cédrácitromot kandírozott gyümölcsök, cukrászsütemények, lekvárok, hús- és halételekhez való mártások, valamint a Cedrata, egy népszerű olasz üdítőital készítéséhez használják. Santa Maria del Cedroban, a citromtermesztés központjában a látogatók citromfagylaltra specializálódott üzleteket, citromkoktélokat kínáló bárokat, citromfesztivált, citromolajat árusító boltokat, sőt még egy citrommúzeumot, a Museo del Cedro-t is találnak, amely interaktívan mesélik el a gyümölcs történetét.

A figyelmetekbe ajánljuk