ananász felvágva és egészben
Fotó: Shutterstock

​5 „rossz" gyümölcs, amit valójában rendszeresen kellene fogyasztanod

Akár fogyni szeretnénk, akár a vércukorszintünket szeretnénk ellenőrzés alatt tartani, vagy egyszerűen csak egészségesen szeretnénk táplálkozni, valószínűleg van egy listánk a tiltott élelmiszerekről. És ezen a listán gyakran gyümölcsök is megtalálhatók cukortartalmuk miatt.


A gyümölcsök természetes cukrokat, úgynevezett fruktózt tartalmaznak, de ezek és a hozzáadott cukrok közötti különbség zavaró lehet. A Nutrients című szaklapban 2021-ben megjelent kutatás azonban azt mutatja, hogy a gyümölcscukor fogyasztása miatt nem kell aggódni.

Ráadásul a gyümölcsök tele vannak élelmi rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, polifenolokkal, segítenek a gyulladások és betegségek leküzdésében, támogatják a testsúlyszabályozást, fokozzák a mentális egészséget és erősítik az immunrendszer egészségét.

Ez is érdekelhet: 5 gyümölcs, amiben nagyon kevés kalória van

​1. Görögdinnye

Ez a nyári, ínycsiklandozó alapdarab számos tápanyagot kínál: tele van antioxidánsokkal, például likopinnal, amely a rózsaszínes-piros színéért felelős, és a szervezetünk nem állítja elő magától. A likopin az egyik leghatásosabb gyulladáscsökkentő tápanyag, amely védelmet nyújt a kialakuló betegségekkel szemben. A kálium és a kalcium is nagyobb mennyiségben található a görögdinnyében, arról nem is beszélve, hogy víztartalma hidratál.

​2. Narancs

A narancs a C-vitamin legjobb forrásaként ismert, és joggal, hiszen egy közepes méretű narancs az ajánlott napi adag közel 100%-át biztosítja. A C-vitamin antioxidáns is, amely véd a káros kórokozók ellen, megakadályozva, hogy azok a bőrbe jussanak. Megvédi a szervezetet az oxidatív stressztől és a gyulladástól. Ezenkívül az édes, lédús gyümölcs kiváló élelmi rost forrás, A-vitamin tartalma támogatja a látás egészségét, a benne található folsav pedig az agy és az idegek egészségéért felel.

Ha tovább olvasnál: Vajon tényleg jó hatással van a szervezetünkre a narancslé?

​3. Mangó

mang\u00f3 felv\u00e1gva \u00e9s eg\u00e9szben

Fotó: Shutterstock

A „gyümölcsök királyaként" ismert mangó gazdag A- és C-vitaminban, káliumban, folsavban és rostban. Emellett lenyűgöző mennyiségű polifenolt találunk benne, amelyek kedvezően hatnak a vérnyomásra, a szív- és érrendszeri egészségre és az inzulinrezisztenciára. Rengeteg karotinoidot is kapunk belőle, köztük béta-karotint és luteint. Ráadásul a mangó édes trópusi ízt kínál, amely egyből felébreszti az ízlelőbimbókat.

​4. Ananász

Egy másik népszerű trópusi gyümölcs, az ananász már felbontáskor betölti a levegőt édes aromájával. Az ananász ugyanolyan tápláló, mint amilyen zamatos, és bármilyen egészséges táplálkozási tervbe belefér. Az ananász is lenyűgöző mennyiségű polifenolt tartalmaz, amely védelmet nyújt a gyulladások ellen. Tele van C-vitaminnal és antioxidánsokkal is, továbbá folsavval, káliummal és kalciummal. Tartalmaz egy bromelain nevű enzimet is, amely segít az emésztésben.

​5. Banán

A szénhidráttartalma miatt rettegett banán egy olcsó gyümölcs, amely egész évben elérhető és rendkívül sokoldalúan felhasználható. Nem csak magas káliumtartalma miatt érdemes fogyasztani, hiszen olyan bioaktív vegyületeket − köztük karotinoidokat, fenolokat és fitoszterolokat − tartalmaz, amelyek megelőzik a betegségeket, és a rák megelőzésében és terápiájában is potenciált mutat.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk