
Édes Görögország: 6 desszert, aminek szinte lehetetlenség ellenállni
Narancs, brandy, fahéj és szegfűszeg ízesíti ezt az illatos süteményt, amelyet a görögök hagyományosan újév napján hajnalban fogyasztanak, hogy szerencsét hozzon nekik az évre. Különlegessége, hogy a tésztájába egy pénzérmét rejtenek, majd az ünnepi asztalnál a családfő szeletekre vágja a süteményt – mindegyiket egy-egy családtagnak ajánlanak, és aki az érmét tartalmazó részt kapja, az a hagyomány szerint szerencsés év elé néz.
A hagyományos baklava felturbózott változata biztosan elnyeri majd a tetszésünket: mogyoró, csokoládé, fahéj és méz teszi ellenállhatatlanul finommá ezt a desszertet. A fahéj finom fűszeressége és a méz természetes édessége tökéletesen kiegészíti ezt a réteges finomságot. Aki szereti a hagyományokat, de még jobban szereti azokat megújítani, nem fog csalódni – tökéletes választás egy elegáns vacsora lezárásaként.
A bougatsa egy több évszázados hagyományokra visszatekintő, sokoldalú görög rétesféle, amely mind a sós, mind az édes ízek rajongóinak kedvence között szerepel. Míg az édes változatban általában krém van, amelyben a vaníliás jegyek dominálnak, a sós verzióban sajt vagy hús található. Ez a desszert – gazdag történelmi háttere miatt – nemcsak egyszerűen egy finom fogás, hanem egy kulturális örökség része is.
A loukoumades a görögök aranyszínű, ropogós fánkgolyói – a tésztát kis halmokban sütik ki, majd olvasztott vajjal, mézzel és fahéjjal locsolják meg, végül durvára vágott dióval díszítik. Érdekessége, hogy hagyományosan az öröm és a vendégszeretet szimbóluma – gyakran kínálják például esküvőkön, karneválokon vagy bizonyos vallási ünnepeken.
A hagyományos ekmek kataifi desszert alapját a phyllo tészta adja – ez a vékony, leveles tészta gyakori összetevő a görög édességekben. Miután ropogósra sütik, jól meglocsolják illatos cukorsziruppal – ettől kellemesen ragacsos és ízletes lesz. Erre kerül aztán egy réteg selymes vaníliakrém vagy tejszínes puding. A modern változat egy gyümölcsösebb irányt képvisel: a klasszikus krém helyett epres puding kerül bele, a tetején pedig mézzel ízesített tejszínhab terül el.
Ez a görög diós csoda egy klasszikus és igazán gazdag ízvilágú édesség, amely olívaolajjal, durvára tört dióval és meleg fűszerekkel készül. Gyakran fogyasztják ünnepi alkalmakkor – különösen karácsonykor vagy családi összejöveteleken. Általában tejszínhabbal vagy egy gombóc vaníliafagyival tálalják, de önmagában is tökéletes desszert.
Olvasd el ezt is!