Valletta
Fotó: Shutterstock

Meglepetésre Európa egyik gasztrofővárosának választották ezt az úti célt

Bár számos európai város világszinten ismert kiemelkedő gasztronómiájáról, az italki most összegyűjtötte azokat a helyeket, ahol a felkapott célpontokkal járó tömeg nélkül élvezhetjük a helyi ízeket.


A lista első helyén Málta apró fővárosa, a mindössze 6000 lelkes Valletta áll. A még mindig nem annyira felkapott célpont a mediterrán és szicíliai ihletésű konyhájáról ismert. Málta nemzeti étele a Stuffat tal-Fenek, ami egy lassan főtt, vörösboros mártásban készült nyúlpörkölt.

A városban három Michelin-csillagos éttermet is találunk, ezeken túl pedig több száz vendéglátóhely várja, hogy betérjünk egy vacsorára.

Valletta, M\u00e1lta

Valletta, Málta

Fotó: Shutterstock

A második helyezett az Express szerint Sintra lett – a 26 ezer lakosú portugál város a hosszú történelmi múltra visszatekintő kávézókról és éttermekről ismert. A harmadik legizgalmasabb eldugott gasztro-célpont a hazánkból is viszonylag gyorsan megközelíthető Abbázia (horvátul Opatija), amelynek kulináris színtere részben az osztrák-magyar örökségből táplálkozik. A város elegáns éttermeiben a számunkra is ismerős ízek – például a bécsi szelet, a gulyás és a krémes – a mediterrán ízvilággal keverednek.

Abb\u00e1zia, Horv\u00e1torsz\u00e1g

Abbázia, Horvátország

Fotó: Shutterstock

A negyedik helyezett, a holland Delft már közepes méretű város – a 100 ezres lakosságú településen ennek megfelelően a legkülönfélébb nemzetek konyháit találjuk meg. A helyi ízekre specializálódott ebédlők jellemzően szendvicseket, salátákat, leveseket és süteményeket kínálnak, a Beestenmarkt téren pedig az utcai ételárusok széles választékából csemegézhetünk.

Delft, Hollandia

Delft, Hollandia

Fotó: Shutterstock

A top ötöt a montenegrói Kotor zárja – a lenyűgöző tengerparti kisváros konyhája a mediterrán és a balkáni hatásokat ötvözi. A hagyományos helyi kocsmák, az úgynevezett konobák nagyszerű lehetőséget nyújtanak a helyi gasztronómia megismerésére, ráadásul a legtöbb helyen a kilátás is lenyűgöző.

Kotor, Montenegr\u00f3

Kotor, Montenegró

Fotó: Shutterstock


A figyelmetekbe ajánljuk