A főtt tojás elkészítése egy egyszerűnek tűnő folyamat, azonban olykor nehézségekbe ütközhetünk. A tojáshéj eltávolítása gyakran fejtörést okozhat, és sokszor könnyen sérülhet a tojás, vagy éppenséggel nehezen válik el a héjtól. Szerencsére akadnak hatékony tippek, amelyek segíthetnek megkönnyíteni ezt a folyamatot, és garantáltan tökéletesen pucolt tojásokat kaphatunk.
Az egyik trükkhöz körülbelül egy evőkanál olajra lesz szükségünk, amit a tojás főzővizébe kell csorgatni. Amikor pedig elkezdjük pucolni a tojást, az olaj segít a héjnak tisztán leválni a belsejéről. Ami az olaj típusát illeti, nyugodtan használhatunk bármilyen fajtát, ami épp otthon van – írja a The Daily Meal.
Ez is érdekelhet: Megehetjük-e a tojást, ha kicsit megrepedt a héja?
Egyes tojások héja különösebb gond nélkül leszedhető, míg másokról nagyobb erőfeszítést igényel a külső rész eltávolítása. A friss tojásokat például jellemzően nehezebb megpucolni, mivel a tojás belső hártyája erősebben kötődik a héjhoz. Ez a kötés egyébként idővel csökken.
Bár ezt a gyakorlat nem minden tojásnál válik be, hiszen jó néhány vállalat ásványi olajjal vonja be a tojásokat, hogy hosszabb ideig frissen tartsák őket, és csökkentsék a bakteriális szennyeződés kockázatát. Az ásványi olaj emellett megakadályozza, hogy a tojás szén-dioxidot ürítsen a héjon keresztül. Az ilyen bevonattal rendelkező tojásokat nehezebb megpucolni, és még az olajos hacknek is ellenállónak bizonyulhatnak.
Olvasd el ezt is! Melyik a jobb, a fehér vagy a barna héjú tojás?
Bár az olajos trükk bizonyos helyzetekben hatásos lehet, a hideg vizes megoldás is remek opció. Ha megfőtt a tojás, öntsünk egy tálba hideg vizet. majd helyezzük bele a tojásokat. A térfogata a hideg hatására kisebb lesz, így a héj és a fehérje között kisebb űr keletkezik, ami megkönnyíti a pucolást, hiszen nem ragad a héj belső falára a főtt tojás.
De ott van még a kanalas módszer is: fordítsuk fejjel lefele a főtt tojást, és az alján törjük be a héját egy evőkanállal. Óvatosan csúsztassuk a kanalat a lyukon keresztül a tojás héja alá, majd finoman fejtsük le a héjat a kanállal