Ropogós bundában sült halfilé sült krumplival és tartármártással. Ez az egyszerűen leírható fogás a britek egyik nagy kedvence, amelyet mi is seperc alatt összedobhatunk saját konyhánkban. Mutatjuk, hogyan.
Hozzávalók
Hal
- 4 bőr nélküli tőkehalfilé;
- 160 g liszt;
- 25 g só;
- 1,5 dl szénsavas víz;
- 1,5 dl barna sör;
- 2 közepes citrom.
Főtt chips
- 4 nagy burgonya;
- pár csipet só;
- repceolaj.
Tartármártás
- 1 dl tejföl;
- 2 dl majonéz;
- 1 tk mustár;
- 1 teáskanál porcukor;
- 1 teáskanál citromlé;
- 1 csipet só;
- 1 csipet fehérbors;
- pár csepp fehérborecet;
- 1/2 teáskanál friss tárkony;
- 1 teáskanál friss petrezselyemzöld.
Ezt is kóstold meg! Megfáztál? Ez a kínai wonton leves szinte gyógyír lesz – recept!
Elkészítése
Fotó: Shutterstock
Elsőként készítsük elő a halat. Sózzuk be a szeleteket, fedjük le, majd tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára. Ezután a tartármártás elkészítéséhez tegyünk egy keverőtálba tejfölt, adjuk hozzá a majonézt, a mustárt, a cukrot, a citromlevet, valamint ízlés szerint a fehérborecetet, a sót, a borsot és egyéb fűszereket.
Ezután 2 perc alatt dolgozzuk el krémes állagúra.
A ropogós krumpli elkészítéséhez forraljunk fel vizet egy nagy fazékban. Ezalatt vágjuk fel a burgonyákat tetszőleges méretű hasábokra, és főzzük addig, amíg meg nem puhul. Ha ez megvan, tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
Ez is érdekelhet! Ezért lett a hekk a Balaton egyik legnépszerűbb strandétele
Ezalatt öntsünk olajat egy serpenyőbe, azt forraljuk fel, majd a krumplikat süssük addig, amíg aranybarnák és kívülről teljesen ropogósak nem lesznek (kb. 6 percig).
Ezt követően hagyjuk lecsepegni, valamint kellőképpen sózzuk meg őket.
Ekkor már nincs más hátra, mint a halak megsütése. Keverjük össze a fehér borsot, a liszt nagy részét és egy kis sót egy tálban. Tegyük bele a szénsavas vizet, illetve a barna sört, így egy könnyed sörtésztát kapunk majd.
Miután a halat hagytuk ázni ebben a páclében, kicsit töröljük meg őket, majd forgassuk meg egy marék lisztbe, és óvatosan csúsztassuk bele a már forró olajba.
Süssük addig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz – hasonlóan a sült krumplihoz. Ne felejtsük el megfordítani féltávnál, hiszen csak így készül el egyenletesre mindkét oldala. Ha ezzel megvagyunk, ízlés szerint fűszerezzük meg, csepegtessünk rájuk egy kis citromlevet, végül pedig tálaljuk a fogás többi részével.
Forrás: Food and Wine