Fagylalt
Fotó: Shutterstock

Ezért kisebb az étvágyunk hőség idején

Talán mi is észrevettük már, hogy a nyári időszakban sokkal kisebb az étvágyunk, mint a hűvösebb hónapok során. Kiderült, hogy tudományos összefüggés is van a kettő között.


Az étvágy és az időjárás viszonyát már régóta tanulmányozzák a tudósok, Allison Childress dietetikus szerint átlagosan több kalóriát viszünk be szervezetünkbe a hűvösebb hónapok során, mint nyáron. A szakértő a Live Science-nek kifejtette, ennek szerinte alapvető biológiai oka van:

a kalória az energia mértékegysége, égetésével hőt bocsátunk ki, ami segít a hidegebb időben megtartani a testhőnket.

Ám amikor tombol a nyár, már sokkal kevésbé vagyunk éhesek, a jelenség mögötti mechanizmus pontos okát azonban a mai napig kutatják. Abban egyetértenek a tudósok, hogy számos tényezők befolyásolhatják a kalóriabevitel mennyiségét és azt, hogy mikor vagyunk éhesek, mint a hormonok, fehérjék vagy a környezeti hatások.

Ny\u00e1ri \u00e9telek

Fotó: Shutterstock

Matt Carter, a Massachusetts-i Williams College idegtudományi szakembere szerint a testünk igyekszik folyamatosan fenntartani a „normális“ belső működést, amit homeosztázisnak, azaz a belső környezet dinamikus állandóságának nevezünk. Ennek köszönhető, hogy izzadunk a melegben vagy hogy megszomjazunk egy kimerítő edzés után. Az éhség és a teltség érzetünket is a homeosztázisnak köszönhetjük.

A legtöbb ilyen folyamatot különböző hormonok irányítják úgy, hogy üzenetet küldenek az agyunknak például arról, hogy fázunk vagy melegünk van. Az éhség és a teltségérzet kapcsán fontos szerepe van a ghrelin és a leptin hormonoknak. A ghrelin hormont a gyomrunk szabadítja fel akkor, amikor üres, a leptin pedig főként a perifériás fehér zsírszövetben szintetizálódó hormon, amely információt közvetít a központi idegrendszer számára, ha elegendő mennyiségű kalóriát vittünk be szervezetünkbe, azaz jól laktunk.

Tehát azt már tudjuk, hogy mi befolyásolja az éhség és teltség érzetünket, azonban a mai napig kérdés a tudósok számára, hogy mindehhez hogyan kapcsolódik az időjárás. Carter szerint az agyunk érzékeli a külső hőmérsékletet.

Egy 2020-as kutatás során rájöttek, hogy az egerek egyes agysejtjei információkat küldenek az AgRP neuronok számára, amikor hideg az idő, ezáltal növelik az éhségérzetet. A PLOS Biology 2018-as tanulmánya szerint amikor meleg van, a POMC nevezetű neuronok hőséget érzékelő fehérjéi aktiválják azokat a neuronokat, amelyek a teltségérzetért felelősek.

Carter azonban úgy véli, ennél sokkal többről lehet szó. Ahhoz, hogy a szervezetünk befolyásolja, mennyit együnk, sokkal bonyolultabb folyamat, amihez szerinte több agyi áramkör együttműködése is szükséges. Emellett nem elhanyagolható tény, hogy az emberek képesek felülbírálni ezeket a jelzéseket, hiszen sokszor például akkor is eszünk, amikor már rég jóllaktunk.

A figyelmetekbe ajánljuk