Nagyon úgy tűnik, nem mindegy, hogy főételt vagy a köretet esszük meg hamarabb az étkezés során. Legalábbis erre figyelmeztette 2 millió Instagram-követőjét a New York Times bestseller szerzője, Dr. Mark Hyman.
Hayman a The Doctor's Farmacy című podcastje egyik nemrég megjelent epizódjából posztolt egy klipet, amelynek @glucosegoddess (egy Jessie Inchauspé nevű biokémikus) volt a vendége.
Az adás során a biokémikus elmagyarázta, hogy az ételek elfogyasztásának sorrendje valójában nagy hatással lehet az anyagcserénkre.
Inchauspé szerint a tányérodon lévő ételek meghatározott sorrendben történő fogyasztása 75 százalékkal csökkentheti a glükóz-kiugrást (a véráramban lévő cukorszint emelkedését).
A biokémikus szerint a helyes sorrend a következő: először a zöldségek, utána a fehérjék és zsírok, végül a keményítők és cukrok.
Amikor étkezés közben először a zöldségeket esszük meg, a zöldségekben lévő rostok a gyomrunkban, majd a felső bélrendszerünkben landolnak, és ezzel a viszkózus hálóval bevonják a bélfalakat. Ezután bármilyen keményítőt vagy cukrot eszünk utána, kisebb mértékben szívódik fel a véráramban, ezért kisebb lesz a glükóz-kiugrás
– mondta Inchauspé.
Forrás: The Kitchn