A legtöbbünknek van elképzelése arról, hogy mi az espresso: a kávé koncentrált formája, amelyet erősre főznek. A ristretto egy következő szintre emeli az espressót, így a kávéital még kisebb, még koncentráltabb formáját hozva létre. A The Manual most összeszedte, miben különbözik a két ital – íme az összehasonlításuk.
Mi az a ristretto?
A Golden Brown Coffee leírása szerint a ristretto olasz szó jelentése, ,,visszafogott". Onnan kapta a nevét, hogy a kávét finomabbra őrlik. Visszatartja a vizet, így nagyjából fele annyi espressót kapunk. A ristretto modern interpretációi azonban ugyanazt a kávéőrleményt használják, mint az espressónál, de korán (kb. 20-23 másodpercnél) húzzák le a felöntést, így csak az extrakció első felét kapjuk. Az így kapott kávészelet koncentráltabb, erősebb és erőteljesebb ízű. Ha azt hittük, hogy az espressó már így is merész ízű, akkor ki kell próbálnunk a ristrettót. Kisebb mennyiséget, de sokkal mélyebb ízt kapunk.
Ez is tetszeni fog! Valóban tartalmaz koffeint a tejcsokoládé? Eláruljuk!
Espresso vs. ristretto – különbségek az előkészületekben
Az egyik legfontosabb különbség a felhasznált víz. A hagyományos espresso a kávézacc és a víz 1:1,5 vagy 1:2 arányában készül, a ristrettót azonban 1:1 arányban készítik a baristák. A kávé extrakciós ideje is eltérő az espresso és a ristretto készítésekor: utóbbi felöntését rövidebb ideig húzzák, ami édesebb és kissé kevésbé kesernyés ízt eredményez.
Az espresso jellemzően ,,a spektrum közepén helyezkedik el, ha a könnyen elérhető erősségekről van szó
– mondja George Lubitz, a Terra Kaffe (eszpresszógép-gyártó és kávépiactér) márkamarketing-igazgatója.
Általában 1:1 arányú kávé-víz arányt látunk a ristrettóban, ami azt jelenti, hogy az őrölt kávé mennyisége megegyezik az átnyomott víz mennyiségével. A ristrettók ezért kevésbé , »vizesek« és erősebb kávéízzel rendelkeznek. Gazdagabb, testesebb ízt kapunk, kevesebb fanyarsággal.
Olvasd el ezt is! Ezzel a hétköznapi fűszerrel sokat dobhatunk kávénk ízén
Italok készítése espressóval és ristrettóval
Az espressóhoz hasonlóan sokan választják a ristretto shotokat önmagukban, hogy gyorsan elfogyaszthassák a koffeint. A ristretto az espressóhoz képest alacsonyabb savtartalma miatt ideális az érzékeny gyomrúak számára.
Ha lattét rendelünk, az egy vagy két normál espressóval készül. Ha azonban az espressót ristrettóra cseréljük, az italnak csípősebb ízt ad. A ristretto latténak kissé édesebb az íze, mint a hagyományos espressóval készült formájának. Más italok, mint például a flat white, általában ristretto shotokat tartalmaznak.