Pisztácia
Fotó: Shutterstock

A pisztácia a sós és édes ételek alapanyaga is lehet

3 pisztáciás recept, amit pofonegyszerűen elkészíthetsz

Az olajos magvak közül egyértelműen a pisztácia a legnépszerűbb, ami az őszi szezonban is kifejezetten slágerélelmiszernek számít. Legyen szó édes vagy sós előételekről, főfogásokról vagy desszertekről, a jellegzetes ízű és színű magot gyakorlatilag bármilyen ételbe be lehet építeni. Most három, egymástól teljesen eltérő receptet mutatunk, a pisztáciával a főszerepben!


Az előétel: pisztáciás-mogyorós sült répa

piszt\u00e1ci\u00e1s-mogyor\u00f3s s\u00fclt r\u00e9pa

A sült répa mellé elkészített pisztáciás szósz az ősz slágere lehet

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 500 g répa
  • 500 g pisztácia
  • 500 g mogyoró
  • 2 evőkanálnyi kukoricakeményítő
  • 0,5 liter alaplé
  • 50 g lucernacsíra
  • barnacukor

Elkészítése:

1. A pisztáciát és a mogyorót megtisztítva sütőpapírra helyezzük, majd előmelegített sütőben 180 fokos sütőben 10 percig pirítjuk.

2. A sárgarépát alaposan mossuk meg, hagyjuk rajta a héját, és vágjuk le a végét; hosszában kettévágjuk és sós vízben 5 percig főzzük.

3. A répákat sütőpapírra helyezzük, ízlés szerint megszórjuk barnacukorral és meglocsoljuk olajjal. Ezután behelyezzük a sütőbe és 35-40 percig sütjük.

Még több őszi recept! 3 egyszerű, de nagyszerű sütirecept halloween estéjére

4. A zöldség alaplevet összekeverjük a kukoricakeményítővel, majd hozzáadjuk a pirított pisztáciát és addig pürésítjük, amíg sima nem lesz. Ezután öt percig főzzük a masszát a főzőlapon, sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük.

5. A répákat kivesszük a sütőből, rászórjuk a lucernacsírát és leöntjük a pisztáciás-mogyorós mártással.

A főétel: pisztáciás tagliatelle

piszt\u00e1ci\u00e1s tagliatelle

A hagyományos taglietellét feldobhatjuk a pisztáciával

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 500 g tagliatelle tészta
  • 3-4 salotta hagyma
  • pisztáciakrém
  • 100-200 g egész pisztácia
  • olívaolaj

Elkészítése:

1. A salotta hagymákat megpirítjuk olívaolajon, majd vizet adunk hozzá. Ezután két-három kanálnyi pisztáciakrémet adunk az egészhez és addig kevergetjük, amíg egységes, jól használható mártást nem kapunk.

2. A tésztát forró vízben kifőzzük és leszűrjük.

3. A tésztát alaposan összekeverjük a szósszal, majd tálaláskor egész pisztáciát reszelünk a tetejére.

A desszert: pisztáciás brownie

piszt\u00e1ci\u00e1s brownie

A pisztáciás brownie pillanatok alatt elkészíthető

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 300-400 g avokádó
  • 130 g étcsokoládé
  • 100 g megtisztított pisztácia
  • sütőpor
  • liszt
  • 2 db tojás
  • cukor
  • rum

Elkészítése:

1. Az avokádót megtisztítjuk, feldaraboljuk és összezúzzuk.

2. A tojást és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a pépesített avokádót.

3. Egy teáskanál sütőport elkeverünk a liszttel és hozzáadjuk a masszához.

Ez is érdekelhet! Az ősz sztárja a felejthetetlen desszert: így készül a sütőtökös sajttorta

4. A csokoládét felolvasztjuk, majd ezt is hozzáadjuk a masszához, amit pár csepp rummal ízesítünk.

5. A keveréket eloszlatjuk egy sütőpapírral kibélelt sütőtepsiben és 180 fokon nagyjából 35-40 percig sütjük.


A figyelmetekbe ajánljuk