Az olajos magvak közül egyértelműen a pisztácia a legnépszerűbb, ami az őszi szezonban is kifejezetten slágerélelmiszernek számít. Legyen szó édes vagy sós előételekről, főfogásokról vagy desszertekről, a jellegzetes ízű és színű magot gyakorlatilag bármilyen ételbe be lehet építeni. Most három, egymástól teljesen eltérő receptet mutatunk, a pisztáciával a főszerepben!
Az előétel: pisztáciás-mogyorós sült répa
A sült répa mellé elkészített pisztáciás szósz az ősz slágere lehet
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 500 g répa
- 500 g pisztácia
- 500 g mogyoró
- 2 evőkanálnyi kukoricakeményítő
- 0,5 liter alaplé
- 50 g lucernacsíra
- barnacukor
Elkészítése:
1. A pisztáciát és a mogyorót megtisztítva sütőpapírra helyezzük, majd előmelegített sütőben 180 fokos sütőben 10 percig pirítjuk.
2. A sárgarépát alaposan mossuk meg, hagyjuk rajta a héját, és vágjuk le a végét; hosszában kettévágjuk és sós vízben 5 percig főzzük.
3. A répákat sütőpapírra helyezzük, ízlés szerint megszórjuk barnacukorral és meglocsoljuk olajjal. Ezután behelyezzük a sütőbe és 35-40 percig sütjük.
Még több őszi recept! 3 egyszerű, de nagyszerű sütirecept halloween estéjére
4. A zöldség alaplevet összekeverjük a kukoricakeményítővel, majd hozzáadjuk a pirított pisztáciát és addig pürésítjük, amíg sima nem lesz. Ezután öt percig főzzük a masszát a főzőlapon, sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük.
5. A répákat kivesszük a sütőből, rászórjuk a lucernacsírát és leöntjük a pisztáciás-mogyorós mártással.
A főétel: pisztáciás tagliatelle
A hagyományos taglietellét feldobhatjuk a pisztáciával
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 500 g tagliatelle tészta
- 3-4 salotta hagyma
- pisztáciakrém
- 100-200 g egész pisztácia
- olívaolaj
Elkészítése:
1. A salotta hagymákat megpirítjuk olívaolajon, majd vizet adunk hozzá. Ezután két-három kanálnyi pisztáciakrémet adunk az egészhez és addig kevergetjük, amíg egységes, jól használható mártást nem kapunk.
2. A tésztát forró vízben kifőzzük és leszűrjük.
3. A tésztát alaposan összekeverjük a szósszal, majd tálaláskor egész pisztáciát reszelünk a tetejére.
A desszert: pisztáciás brownie
A pisztáciás brownie pillanatok alatt elkészíthető
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 300-400 g avokádó
- 130 g étcsokoládé
- 100 g megtisztított pisztácia
- sütőpor
- liszt
- 2 db tojás
- cukor
- rum
Elkészítése:
1. Az avokádót megtisztítjuk, feldaraboljuk és összezúzzuk.
2. A tojást és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a pépesített avokádót.
3. Egy teáskanál sütőport elkeverünk a liszttel és hozzáadjuk a masszához.
Ez is érdekelhet! Az ősz sztárja a felejthetetlen desszert: így készül a sütőtökös sajttorta
4. A csokoládét felolvasztjuk, majd ezt is hozzáadjuk a masszához, amit pár csepp rummal ízesítünk.
5. A keveréket eloszlatjuk egy sütőpapírral kibélelt sütőtepsiben és 180 fokon nagyjából 35-40 percig sütjük.