baklava

A Közel-Kelet sztárja: így készíts könnyen baklavát!

A baklava a Közel-Kelet és a Balkán konyhájának egyik kiemelkedő édessége. Bár az elkészítését sokan macerásnak gondolják, közel sem annyira nehéz folyamat ez. Épp ezért bemutatunk egy könnyű receptet, amellyel pofonegyszerűen elkészíthetjük otthon ezt az ínycsiklandó desszertet.


Hozzávalók:

  • 12 db réteslap
  • 35 dkg dió
  • 15 dkg vaj
  • 3 púpozott ek barna cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 5 ek méz
  • 1.5 citromból nyert citromlé
  • 2.5 dl víz
  • 1 kávéskanál vanília kivonat

Elkészítése:

A réteslapokat kiterítjük. Keresünk egy akkora tepsit vagy üveg edényt, amelyikbe a félbevágott réteslap pontosan belefér. A vajat felolvasztjuk. A diót felaprítjuk vagy ledaráljuk, de az is jó, ha kicsit darabosabb marad. Összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.

Kivajazzuk az edényt. A réteslapokat egymáson hagyva félbevágjuk. Elkezdjük lerakni. Minden réteget megkenünk vajjal. Alsó lapnak 4 lapot tettem egymásra. Megszórjuk a diós keverékkel.

Ezután kettesével rakjuk a lapokat, de itt is minden lapot megkenünk vajjal. Minden második lap után jön a diós keverék. Ezt addig folytatjuk, amíg 4 darab lap marad. Ez kerül a tetejére, vajjal megkenve laponként. A tetejét ismét megkenjük vajjal. 5 percre hűtőbe tesszük. Éles késsel felvágjuk először kockákra, majd háromszögekre, végül pedig megsütjük.

A mézet egy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a citromlevet és a vaníliát. Felöntjük a vízzel. Felforraljuk, 5 percig főzzük, hogy kicsit szirupos legyen. A megsült baklavára merőkanállal rámerjük a szirupot mindegyik részre, és várjuk meg, amíg a tészta magába szívja.


A figyelmetekbe ajánljuk