5+1 étel, amelyek egészségesebbek, mint gondolnád

5+1 étel, amelyek egészségesebbek, mint gondolnád

Az alábbi élelmiszerek lehet sokak tiltólistáján végeznék, de az egészséges, tudatos étkezési terv részeként igent mondhatunk rájuk. Tedd félre az előítéleteidet, és vedd górcső alá a tápanyag tényezőket ezeknél a meglepően jótékony hatású élelmiszereknél.


Bab

Ha erőszakosan ragaszkodsz a szénhidrátmentes vagy alacsony szénhidráttartalmú diétához, akkor jó néhány fontos tápanyagtól megfoszthatod magad. Az összetett szénhidrátok nem jelentenek problémát, sőt, tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal. A rostokkal és rezisztens keményítőkkel teli babok prebiotikus élelmiszerként funkcionálnak, amelyek táplálják a bélrendszeredben lévő jótékony baktériumokat. Ezeket mellett pedig remekül telítenek, így nem fogjuk hamar újra éhesnek érezni magunkat.

Tészta

A tészta energiát biztosít, amely az izmokat és az agyat táplálja és tökéletes alapot adhat egy étkezéshez, ha rostdús zöldségekkel és fehérjékkel, például csirkével, garnélarákkal vagy marhahússal párosítjuk. A teljes kiőrlésű tészta jobb választás, mivel több rostot és egyéb tápanyagot tartalmaz. A cöliákiában szenvedőknek vagy gluténérzékenyeknek a rizs- és babalapú tésztákat érdemes választani.

Csokoládé

A csokoládénak nem kell feltétlenül étnek és keserűnek lennie ahhoz, hogy egészségesnek tartsuk, bár az étcsokoládé a legegészségesebb, mivel tele van antioxidánsokkal, flavanolokkal, vitaminokkal és tápanyagokkal. A csokoládé minden formája serkenti a boldogsághormonok, köztük a szerotonin, a dopamin és az endorfin felszabadulását. Emellett növényi flavanolokban, antioxidánsokban és magnéziumban is gazdag, ami segíthet a stressz csökkentésében. Azt viszont ne felejtsük el, hogy a mérték a legfontosabb itt is, ne együnk meg naponta egy tábla csokit stresszlevezetésképpen.

Sör

A sör számos B-vitamint tartalmaz, különösen folsavat, ami jótékonyan hat a szív egészségére és a vérszegénység megelőzésére. Emellett csökkenti az álmatlanságot is.

Teljes zsírtartalmú tejtermékek

A sajt, a joghurt és a tej nemcsak kalciumot és D-vitamint biztosít, hanem a zsír a jóllakottságot is elősegíti. De figyeljünk a mennyiségre, ezt se vigyük túlzásba!

Kukorica

A kukorica az a zöldség, amit szinte mindenki szeret. A keményítőben- és rostban gazdag kukorica tartós energiafelszabadulást biztosít, ami segíthet a vércukorszint szabályozásában, és táplálékforrásként is szolgál a hasznos bélbaktériumok számára. Párolva a legjobb választás lehet.

(mensjournal.com)

A figyelmetekbe ajánljuk