Mi kerül egy kenyéren közel félmillió forintba?

Illusztráció

Mi kerül egy kenyéren közel félmillió forintba?

Ízben minden bizonnyal nem ad sokat hozzá a különleges hozzávaló, de az árát rendesen megdobja.

Európa legdrágább kovászos kenyerébe nemesfémet raknak. A luxuskenyeret Spanyolországban sütik, a Panderia Pan Pina pékségben, amely egy mindössze 700 fős dél-spanyolországi faluban található.

A 400 grammos kenyér ára nagyjából félmillió forint, ami még a mostani magas kenyérárak mellett is igencsak kirívó.

A kenyér megalkotója, a 46 éves Juan Manuel Moreno már több mint 10 éve dolgozik pékként. Az általa vezetett családi pékséget felesége szülei nyitották még 1940-ben. A pékség amúgy átlagos pékárukat is készít, de az egy gramm aranyat és egy gramm ezüstöt is tartalmazó kenyeret nem „átlagos" vevőknek szánták.

Moreno éveken keresztül kísérletezett mire rájött, miként tudja az aranyat belesütni a kenyérbe. Az első kenyeret még 2016-ban készítette ehető aranyból és kiváló minőségű tönkölybúzából. A kenyeret akkoriban még nagyjából negyvenezer forintért árultak, később viszont a recept kiegészült ehető ezüsttel is.

Az ínyencség tésztáját először 30 percig dagasztják, majd pihentetik. 12 óra elteltével kezdődik a sütés, ez 40-45 percig tart – írja a Vince.

Moreno rekord drága kenyere tehát ezüstport és aranypelyhet tartalmaz, amiket ráadásul egy széfben tárolnak a tulajdonosok.

A pékség célja egyébként az volt, hogy felhívják magukra és a házi készítésű kovászos kenyerekre a figyelmet. Ez egész jól sikerült: a kenyérből 2020-ban 96-ot adtak el, idén pedig egyelőre hatot.

A termék a világ összes részére eljutott már: rendeltek belőle közel-keleti hercegek, ahogyan orosz, kínai és amerikai vásárlók is.


A figyelmetekbe ajánljuk