Könnyed recept a nyári estékre: csirke tikka masala

Könnyed recept a nyári estékre: csirke tikka masala

A csirke tikka masala a világ egyik legkedveltebb és legismertebb curry étele, amellyel az indiai konyha gazdag ízvilágát könnyedén az asztalunkra varázsolhatjuk. Recept.


Hozzávalók:

  • 2.5 dl joghurt
  • 1 ek garam masala
  • 1 tk cayenne bors
  • 1 tk fekete bors
  • 2 ek gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • só ízlés szerint
A mártáshoz:
  • 2 ek vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db chili
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek gyömbér
  • 30 dkg paradicsom
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 ek garam masala
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • só ízlés szerint
  • 2.5 dl víz
  • 1 dl habtejszín
  • koriander ízlés szerint

Elkészítése:

A joghurthoz adjuk hozzá az összes fűszert, majd jól keverjük össze. Ezután a felvágott csirkemellfilét forgassuk meg benne, majd minimum 20-30 percre tegyük a hűtőbe. Ezt követően vegyük ki, és a bepácolt a csirkemellcsíkokat egy hurkapálcára tűzzük fel.

A csirkenyársakat egy tepsi peremeire fektessük keresztbe, hogy a sütés közben távozó húslé ne a sütőbe csepegjen. 220°C-os sütőben 15 percet grillezzük, félidőnél megfordítva a nyársakat.

A mártáshoz a finomra aprított vöröshagymát dinszteljük meg a vaj és az olívaolaj keverékén. Tegyük hozzá az apróra vágott chilit, a gyömbért, illetve a fokhagymát, és gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg pirulni kezd. Ezután jöhet a kisebb kockákra vágott paradicsom és a sűrített paradicsom, majd garam masalával, fűszerpaprikával és a sóval ízesítsük.

Öntsük fel vízzel, és alacsony lángon 20 percet főzzük. Akkor jó, ha besűrűsödött, és a paradicsomokat szépen szét tudjuk nyomogatni a fakanállal. Ekkor adjuk hozzá a tejszínt, majd a sült csirkemelldarabokat is. Végül keverjük össze és 2-3 percet még így főzzük.


A figyelmetekbe ajánljuk