Ezt a sütőben sült édesburgonya receptet érdemes kéznél tartanod. Sokkal egyszerűbb, mint a sült krumpli elkészítése, szinte semmilyen előkészítési időt nem igényel, és ha egyszer elsajátítottad az alapreceptet, később végtelen módon variálhatod.
Van, aki kemény ék alakra vágva szereti a sült édesburgonyát, rajta a ropogós héjával, de elkészítheted korong vagy szögletes rúd alakban is őket, akár meghámozva. A lényeg, hogy viszonylag egyforma vastagságúak legyenek a darabok, hogy egyenletesen süljenek és ropogjanak. A legjobb édesburgonya érdekében töröld szárazra a gumókat, mielőtt az olajban megforgatod őket.
Ez is érdekelhet: Könnyed céklás fetakrém, ami mártogatósnak is tökéletes
A sütéshez használd a legnagyobb tepsit, amid csak van; a nagyobb felület ropogósabb sült krumplikat eredményez (ha csak kis tepsid van, főzd az édesburgonyát több részletben). Ugyanebből az okból kifolyólag ne ess kísértésbe, hogy a serpenyőt pergamenpapírral béleld ki, mert az szigetelőanyagként működne, és megakadályozná, hogy a burgonya kérget képezzen.
Az ízeket mi nem bonyolítottuk túl, csak sót és borsot használtunk, de nyugodtan ízesítsd az édesburgonyát füstölt paprikával, cayenne-i borssal, chiliporral vagy fokhagymaporral. Az extra ropogós édesburgonya krumplihoz adj a fűszerkeverékhez 1 teáskanál kukoricakeményítőt vagy ¼ teáskanál szódabikarbónát − mindkettő elősegíti a még nagyobb barnulást. Tálaláshoz mi egy krémes, fűszeres mártogatós szószt mutatunk, de a tahini ketchup vagy egy üveg kedvenc BBQ-szószod is remekül illik hozzá.
Ha tovább olvasnál: Így lesznek a legfinomabbak a sült zöldségek
Összetevők
Fotó: Shutterstock
- 3 nagyméretű édesburgonya, hámozva, ha szükséges, karikákra, kerekekre vagy rudakra vágva
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- kóser só, frissen őrölt fekete bors
- ½ csésze crème fraîche, tejföl vagy majonéz
- 1-2 teáskanál sriracha
Elkészítés
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A 3 nagy édesburgonyát, ha akarod, hámozd meg, vágd szeletekre, karikákra vagy rudakra, papírtörlővel töröld szárazra. Tedd az édesburgonyát egy tepsibe, és locsold meg ¼ csésze extra szűz olívaolajjal; fűszerezd kóser sóval és frissen őrölt fekete borssal. Kicsit mozgasd meg őket, hogy teljesen bevonódjanak, majd terítsd szét egy rétegben. Süsd aranybarnára és enyhén ropogósra, 25-35 percig.
2. lépés
Keverj össze ½ csésze crème fraîche-t, tejfölt vagy majonézt és 1-2 teáskanál sriracha szószt egy kis tálban. Tálald az édesburgonyát a mártogatóssal.
Forrás: Bon Appétit