A táplálkozási szakemberek egyetértenek abban, hogy a változatosság a kulcsa minden egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek.
Az élelmiszerek széles skálájának fogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk minden tápanyagot megkapjon, amire a megfelelő működéshez szüksége van. Persze ezt gyakran könnyebb mondani, mint megtenni. A legtöbben követjük a megszokásainkat, és könnyen beleesünk abba a csapdába, hogy újra és újra ugyanazokat az ételeket ismételgetjük.
A te receptrepertoárod is felrázásra szorul? Az alábbiakban a Vogue segítségével összeszedtünk pár olyan, a köztudatban keveset szereplő összetevőt, amelyekből mindannyiunknak többet kellene fogyasztanunk. Inspirálódj a listából, hogy kipróbálj valami újat!
Ez is érdekelhet: 3 egészséges, mégis alulértékelt zöldség
1. Farkasbab
Ezt a hüvelyes növényt Dél-Európában gyakran előételként fogyasztják. Segíthet csökkenteni a vércukorszint-emelkedést, kordában tartani a rossz koleszterint, szabályozni a vérnyomást, és erősítheti a csontokat a rostoknak, az omega-3 és -6 tartalmának, valamint az olyan ásványi anyagoknak köszönhetően, mint a kálium, a kalcium és a foszfor. Próbáld ki, hogy az étkezések között farkasbabot rágcsálsz.
2. Vöröshagyma
Tekintsd a vöröshagymát fehér társa felturbózott változatának. Amellett, hogy C-, K- és B12-vitaminnal, valamint kalciummal, magnéziummal és káliummal teli összetevő, kvercetin antioxidánst is tartalmaz, amely segít megvédeni az allergiától és a szívbetegségektől. Fogyaszd nyersen görög salátában, sok paradicsommal és fetával.
Ha tovább olvasnál: Ételek, amiben rengeteg E-vitamin található
3. Szardínia
Fotó: Shutterstock
Ez a sokszor becsmérelt hal gazdag omega-3 zsírsavakban: telítetlen zsírokban, amelyek növelik a „jó" koleszterinszintet és csökkentik a trigliceridszintet, segítve az olyan betegségek, mint az érelmeszesedés megelőzését. Nem mellesleg ez az olajos hal azon ritka élelmiszerek közé tartozik, amelyek D-vitamint tartalmaznak. Vegyél friss szardíniát, és élvezd sülve vagy grillezve!
4. Kapribogyó
A kapribogyó tele van polifenolokkal, és olyan antioxidáns tulajdonságokkal, amelyek segítenek lassítani a sejtek és a bőr öregedési folyamatát. Serkentik a mikrokeringést, és természetes vizelethajtóként szolgálnak a puffadás elűzésére. Nincs is jobb szépségápoló élelmiszer!
5. Édesburgonya
Az édesburgonya magas flavonoid-, karotinoid-, valamint C- és A-vitamin-tartalommal rendelkezik, és antioxidáns tulajdonságai miatt az egyik legjobb összetevőnek számít, ha az öregedésgátlásról van szó. Élvezd az édesburgonyát sütve, főzve vagy pürésítve − és tedd bele a tápanyagokban gazdag héját is.
6. Kelkáposzta
Fotó: Shutterstock
Mindannyian tudjuk, hogy a hírességek a kelkáposzta megszállottjai, és nem véletlenül – ez egy szuperélelmiszer. Antioxidánsbomba, flavonoidokat, A-, C-, K-, E- és B-vitamint, kalciumot, cinket és bónuszként vasat tartalmaz. Add salátákhoz csicseriborsóval és avokádóval!
7. Gomba
Az alacsony kalóriatartalmú, rostokban és tápanyagokban bővelkedő gomba jelentős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet az immunrendszer és a szív- és érrendszer támogatásában. Ne csak húsételekhez fogyaszd, add hozzá levesekhez és salátákhoz is!
8. Rukkola
Ez az ókori rómaiak által nagyra becsült, csípős ízű zöldség alacsony kalóriatartalmú, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, rendkívüli vitamin- és ásványi anyagforrás, és erucint tartalmaz − egy olyan hatóanyagot, amely segít csökkenteni a magas vérnyomást. Add pizzához, tésztákhoz, levesekhez és salátákhoz!