farkasbab hússal és szószokkal
Fotó: Shutterstock

8 alulértékelt élelmiszer, amit minden héten enned kellene

A táplálkozási szakemberek egyetértenek abban, hogy a változatosság a kulcsa minden egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek.


Az élelmiszerek széles skálájának fogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk minden tápanyagot megkapjon, amire a megfelelő működéshez szüksége van. Persze ezt gyakran könnyebb mondani, mint megtenni. A legtöbben követjük a megszokásainkat, és könnyen beleesünk abba a csapdába, hogy újra és újra ugyanazokat az ételeket ismételgetjük.

A te receptrepertoárod is felrázásra szorul? Az alábbiakban a Vogue segítségével összeszedtünk pár olyan, a köztudatban keveset szereplő összetevőt, amelyekből mindannyiunknak többet kellene fogyasztanunk. Inspirálódj a listából, hogy kipróbálj valami újat!

Ez is érdekelhet: 3 egészséges, mégis alulértékelt zöldség

​1. Farkasbab

Ezt a hüvelyes növényt Dél-Európában gyakran előételként fogyasztják. Segíthet csökkenteni a vércukorszint-emelkedést, kordában tartani a rossz koleszterint, szabályozni a vérnyomást, és erősítheti a csontokat a rostoknak, az omega-3 és -6 tartalmának, valamint az olyan ásványi anyagoknak köszönhetően, mint a kálium, a kalcium és a foszfor. Próbáld ki, hogy az étkezések között farkasbabot rágcsálsz.

​2. Vöröshagyma

Tekintsd a vöröshagymát fehér társa felturbózott változatának. Amellett, hogy C-, K- és B12-vitaminnal, valamint kalciummal, magnéziummal és káliummal teli összetevő, kvercetin antioxidánst is tartalmaz, amely segít megvédeni az allergiától és a szívbetegségektől. Fogyaszd nyersen görög salátában, sok paradicsommal és fetával.

Ha tovább olvasnál: Ételek, amiben rengeteg E-vitamin található

3. Szardínia

s\u00fclt szard\u00edni\u00e1k egy t\u00e1ny\u00e9ron, citrommal

Fotó: Shutterstock

Ez a sokszor becsmérelt hal gazdag omega-3 zsírsavakban: telítetlen zsírokban, amelyek növelik a „jó" koleszterinszintet és csökkentik a trigliceridszintet, segítve az olyan betegségek, mint az érelmeszesedés megelőzését. Nem mellesleg ez az olajos hal azon ritka élelmiszerek közé tartozik, amelyek D-vitamint tartalmaznak. Vegyél friss szardíniát, és élvezd sülve vagy grillezve!

​4. Kapribogyó

A kapribogyó tele van polifenolokkal, és olyan antioxidáns tulajdonságokkal, amelyek segítenek lassítani a sejtek és a bőr öregedési folyamatát. Serkentik a mikrokeringést, és természetes vizelethajtóként szolgálnak a puffadás elűzésére. Nincs is jobb szépségápoló élelmiszer!

​5. Édesburgonya

Az édesburgonya magas flavonoid-, karotinoid-, valamint C- és A-vitamin-tartalommal rendelkezik, és antioxidáns tulajdonságai miatt az egyik legjobb összetevőnek számít, ha az öregedésgátlásról van szó. Élvezd az édesburgonyát sütve, főzve vagy pürésítve − és tedd bele a tápanyagokban gazdag héját is.

​6. Kelkáposzta

kelk\u00e1poszta sal\u00e1ta csicseribors\u00f3val \u00e9s \u00e9desburgony\u00e1val

Fotó: Shutterstock

Mindannyian tudjuk, hogy a hírességek a kelkáposzta megszállottjai, és nem véletlenül – ez egy szuperélelmiszer. Antioxidánsbomba, flavonoidokat, A-, C-, K-, E- és B-vitamint, kalciumot, cinket és bónuszként vasat tartalmaz. Add salátákhoz csicseriborsóval és avokádóval!

​7. Gomba

Az alacsony kalóriatartalmú, rostokban és tápanyagokban bővelkedő gomba jelentős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet az immunrendszer és a szív- és érrendszer támogatásában. Ne csak húsételekhez fogyaszd, add hozzá levesekhez és salátákhoz is!

​8. Rukkola

Ez az ókori rómaiak által nagyra becsült, csípős ízű zöldség alacsony kalóriatartalmú, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, rendkívüli vitamin- és ásványi anyagforrás, és erucint tartalmaz − egy olyan hatóanyagot, amely segít csökkenteni a magas vérnyomást. Add pizzához, tésztákhoz, levesekhez és salátákhoz!


A figyelmetekbe ajánljuk