A piri-piri csirke az egyik legnépszerűbb portugál étel, ami különleges neve ellenére valójában rendkívül egyszerű fogás, így bármikor elkészíthető otthon is. Ha szereted a pikáns, csípős ételeket, a piri-piri szósszal meglocsolt vajon sült csirkét garantáltan imádni fogod.
Portugáliában a piri-piri nevet a Közép-Amerikában őshonos cserjés paprikára (Capsicum frutescens) és az abból készült csípős fűszerkeverékekre, szószokra használják. A szósz eredetét a mai napig óriási vita övezi, ám a legelterjedtebb legenda szerint egy korai változatát a 60-as és 70-es években az afrikai kontinensről érkező bevándorlók terjesztették el Portugáliában.
Ez is érdekelhet! Kiderült: szuperélelmiszer az olívaolaj borzasztó ízű mellékterméke
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A piri-pirit előszeretettel használják grillhúsok, legfőképpen grillcsirke mellé, éppen ezért az alábbi recepthez is ehhez lesz szükségünk. Ha autentikus élményre vágyunk, tálaljuk salátával és sült krumplival, akárcsak a legtöbb portugál étteremben.
Ajánljuk figyelmedbe! Nem szereted a brokkolit? Próbáld ki így!
Összetevők a csirkéhez:
- 1,3 kg csirkecomb (de lehet mell, vagy egész csirke is);
- 2 gerezd fokhagyma;
- 30 g szobahőmérsékletű vaj;
- friss kakukkfű;
- 1 db citrom;
- só ízlés szerint;
- fekete bors.
Összetevők a piri-piri szószhoz:
- 2 db chilipaprika;
- 2 gerezd fokhagyma;
- 100 ml extra szűz olívaolaj;
- 1 db citrom;
- 20 ml fehér portói bor;
- friss koriander;
- só, ízlés szerint;
- fekete bors .
Összetevő a mártáshoz:
- egy maréknyi friss menta;
- egy maréknyi friss petrezselyem;
- egy maréknyi friss metélőhagyma;
- 40 g ricotta;
- 70 g görög joghurt;
- 1 evőkanál olívaolaj;
- só, ízlés szerint;
- bors, ízlés szerint.
Így készítsük el:
- Helyezzük a csirkét egy tepsibe, fűszerezzük meg a felaprított fokhagymával és a citromlével. Hagyjuk pácolódni legalább 30 percig.
- Keverjük össze a vajat és a friss kakukkfüvet, majd dörzsöljük be vele a csirkét, hogy a vaj jól eloszoljon – ez extra ízt ad neki. Szórjuk meg sóval és fekete borssal, ezután pedig tegyük félre a húst.
- Melegítsük elő a sütőt 240 °C-ra. Közben tegyük a piri-piri szósz hozzávalóit egy konyhai robotgépbe, és turmixoljuk néhány percig. A lényeg, hogy nem túl folyékony, de krémes, pasztaszerű textúrát kapjunk.
- Ha a sütő felforrósodott, tegyük bele a fűszerezett csirkét. Süssük 20 percig, majd kenjük meg a piri-piri szósszal, és tegyük vissza a sütőbe. Ismételjük meg a folyamatot még egyszer.
- Tegyük vissza még egyszer a sütőbe és süssük további 15 percig. Akkor készült el, ha villával megszúrva kifolyik belőle a szaft.
- A mártáshoz aprítsuk fel a fűszernövényeket, keverjük össze a görög joghurttal és a ricottával. Ízesítsük sóval, fekete borssal és az olívaolajjal.
- Tálaljuk a csirkét ízlés szerinti köretekkel.