piri-piri csirke
Fotó: Shutterstock

Az autentikus portugál csirkét csak imádni lehet – így készül a piri-piri

A piri-piri csirke az egyik legnépszerűbb portugál étel, ami különleges neve ellenére valójában rendkívül egyszerű fogás, így bármikor elkészíthető otthon is. Ha szereted a pikáns, csípős ételeket, a piri-piri szósszal meglocsolt vajon sült csirkét garantáltan imádni fogod.


Portugáliában a piri-piri nevet a Közép-Amerikában őshonos cserjés paprikára (Capsicum frutescens) és az abból készült csípős fűszerkeverékekre, szószokra használják. A szósz eredetét a mai napig óriási vita övezi, ám a legelterjedtebb legenda szerint egy korai változatát a 60-as és 70-es években az afrikai kontinensről érkező bevándorlók terjesztették el Portugáliában.

piri-piri csirke

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A piri-pirit előszeretettel használják grillhúsok, legfőképpen grillcsirke mellé, éppen ezért az alábbi recepthez is ehhez lesz szükségünk. Ha autentikus élményre vágyunk, tálaljuk salátával és sült krumplival, akárcsak a legtöbb portugál étteremben.

Összetevők a csirkéhez:

  • 1,3 kg csirkecomb (de lehet mell, vagy egész csirke is);
  • 2 gerezd fokhagyma;
  • 30 g szobahőmérsékletű vaj;
  • friss kakukkfű;
  • 1 db citrom;
  • só ízlés szerint;
  • fekete bors.

Összetevők a piri-piri szószhoz:

  • 2 db chilipaprika;
  • 2 gerezd fokhagyma;
  • 100 ml extra szűz olívaolaj;
  • 1 db citrom;
  • 20 ml fehér portói bor;
  • friss koriander;
  • só, ízlés szerint;
  • fekete bors .

Összetevő a mártáshoz:

  • egy maréknyi friss menta;
  • egy maréknyi friss petrezselyem;
  • egy maréknyi friss metélőhagyma;
  • 40 g ricotta;
  • 70 g görög joghurt;
  • 1 evőkanál olívaolaj;
  • só, ízlés szerint;
  • bors, ízlés szerint.

Így készítsük el:

  1. Helyezzük a csirkét egy tepsibe, fűszerezzük meg a felaprított fokhagymával és a citromlével. Hagyjuk pácolódni legalább 30 percig.
  2. Keverjük össze a vajat és a friss kakukkfüvet, majd dörzsöljük be vele a csirkét, hogy a vaj jól eloszoljon – ez extra ízt ad neki. Szórjuk meg sóval és fekete borssal, ezután pedig tegyük félre a húst.
  3. Melegítsük elő a sütőt 240 °C-ra. Közben tegyük a piri-piri szósz hozzávalóit egy konyhai robotgépbe, és turmixoljuk néhány percig. A lényeg, hogy nem túl folyékony, de krémes, pasztaszerű textúrát kapjunk.
  4. Ha a sütő felforrósodott, tegyük bele a fűszerezett csirkét. Süssük 20 percig, majd kenjük meg a piri-piri szósszal, és tegyük vissza a sütőbe. Ismételjük meg a folyamatot még egyszer.
  5. Tegyük vissza még egyszer a sütőbe és süssük további 15 percig. Akkor készült el, ha villával megszúrva kifolyik belőle a szaft.
  6. A mártáshoz aprítsuk fel a fűszernövényeket, keverjük össze a görög joghurttal és a ricottával. Ízesítsük sóval, fekete borssal és az olívaolajjal.
  7. Tálaljuk a csirkét ízlés szerinti köretekkel.

A figyelmetekbe ajánljuk