
Szicília padlizsános salátája percek alatt összedobható – így készül a caponata
A caponata nem a szó szoros értelmében vett saláta, sokkal inkább egy sűrű, édes-savanyú zöldségragu, amely Szicília jellegzetes ízeit egyesíti egyetlen fogásba. A sziget konyhájára az arab, görög és olasz gasztronómia egyszerre hatott, ez a recept pedig magában hordozza mindhárom világ jegyeit: mazsola, fenyőmag, extra szűz olívaolaj, ecet, cukor és friss fűszernövények találkoznak benne. A raguszerű ételt már a 18. században is fogyasztották hal vagy hús mellé, mára azonban igazi vegetáriánus klasszikussá vált, amit önálló fogásként vagy előételként tálalva, pirítóssal vagy tésztával is fogyaszthatunk. Recept.
Hozzávalók:
- 1 csésze fenyőmag
- extra szűz olívaolaj
- 1 kis padlizsán (kb. 450 g), kis kockákra vágva
- Só, őrölt fekete bors
- 4 szál újhagyma (csak a fehér része)
- 1 szár zeller, finomra vágva
- 1 piros kaliforniai paprika, kockákra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, szeletelve
- 2 ek friss mentalevél, aprítva
- 2 ek friss petrezselyem, aprítva
- 2 ek sűrített paradicsom
- őrölt fahéj
- mazsola
- kapribogyó
- cukor
- vörösborecet
Ezt is olvasd el! Frissítő, könnyed ebéd a meleg napokra: a halloumi fatteh

A caponata egyszerre bír görög, olasz és arab hagyományokkal
Fotó: Food magic/Shutterstock
Elkészítés:
- A fenyőmagot olívaolajjal összeforgatjuk, ezután sütőben pár perc alatt aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük
- Egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk. Hozzáadjuk a padlizsánt, és magas lángon 6 percig sütjük, amíg megpuhul és enyhén megpirul.
- A padlizsánt félretoljuk, a serpenyő közepébe öntünk még egy kis olajat, és hozzáadjuk az újhagymát, a zellert, a paprikát és a fokhagymát. 3 percig pirítjuk, gyakran kevergetve.
Ez is érdekelhet! A kávé ezer arca: 5 különleges kávéélmény a világ körül
5. Hozzáadjuk a pirított fenyőmagot, mentát, petrezselymet, paradicsompürét, fahéjat, mazsolát, kapribogyót, cukrot, ráöntjük a vörösborecetet, majd jól összeforgatjuk. Szükség esetén kevés vizet adunk hozzá, hogy sűrű, de jól kanalazható állagú ragut kapjunk.
6. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
7. Tálalás előtt locsoljuk meg kevés olívaolajjal, szórjunk rá friss mentát, majd kínáljuk pirítóssal vagy tésztával.
(Forrás: Serious Eats)
Nyitókép: A raguhoz hasonlító salátát ma már jellemzően tészta, pirítós mellé fogyasztják / Fotó: 5PH/Shutterstock