A brokkoli nem túl fényes a konyhai hírnévvel rendelkezik, pedig pozitív tulajdonságait nem győzzük sorolni: sokoldalú, megfizethető és tápláló is.
Leginkább ősszel/télen vesszük elő, de valójában egész évben kiváló alapanyag lehet: felapríthatjuk salátákhoz, grillezve pedig meglepően tartalmas köretet készíthetünk belőle.
Ez is érdekelhet: Így tárold a brokkolit, hogy friss és ropogós maradjon
Mi olyan nagyszerű a brokkoliban?
A jó öreg brokkoli bölcs választás a költségvetés-tudatos étkezésekhez, a táplálkozási előnyökről nem is beszélve: egy adag brokkoli közel 4 gramm rostot, 468 mg káliumot és több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs. De a figyelemre méltó tulajdonságain túl a brokkolit egyszerűen jó fogyasztani.
Mi a legjobb módja a brokkoli felhasználásának?
Lehet, hogy egy kicsit a 80-as évekbeli egészséges táplálkozásra emlékeztet, mégis mindmáig kiváló opció a párolt brokkoli valamilyen mártogatóssal tálalva. Párolj meg egy fej brokkolit, tartsd hűtőben, ami akár egész hétre lesz elegendő lesz valamilyen krémes, fűszeres mártással fogyasztva!
Ha tovább olvasnál: Egészséges és finom: itt a brokkolifasírt receptje
Fotó: Shutterstock
Sokak meglepetésére a brokkolit a gyerekek is szeretik. Készítsünk ropogós brokkolit − akár sülve, akár pirítva, esetleg brokkolilevest vagy finom brokkolis lepényt. A szárak ugyanolyan értékesek lehetnek, mint a levelek, így azokat is felhasználhatjuk, leginkább levesben, vagy meghámozva, aprítva káposztasalátának, esetleg a sültek mellé.
Melegebb napokon a brokkolit kétféleképpen is tálalhatjuk. Legyen szó egy déli stílusú brokkoli salátáról, mely krémes, diós, ropogós, a főzőcskézések és a potluckok egyik alapanyaga, és tökéletes társ a barbecue-hoz is.
A brokkoli elég erős ahhoz is, hogy kibírja a grillezést, amely megpuhítja a szárát és megkarcolja a virágokat. Egy kis parmezánnal és citrommal meghintve ideális nyári köret.
Forrás: kitchn