szőlőfürtök
Fotó: Thomas Schaefer / unsplash

Veszélyben a szőlő: idén kevesebb borra számíthatunk

A előrejelzések szerint idén Európában az átlagoshoz képest negyedannyival csökkenhet a szőlőtermés. A hőség, az aszály, és az egyre sűrűsödő egyéb természeti csapások is próbára tették a gyümölcstermesztőket.


A magyar gazdák számára is több kihívást tartogat az idei év. A jó szárazságtűrő képességekkel rendelkező, mélyen gyökerező szőlőnek sem kedvezett az aszályos időszak. Nem ritka, hogy a bogyók megégnek, a fürtök megaszalódnak. A főleg az elhanyagoltabb kertekben fenyegető lisztharmat tünetei elsősorban a fürtökön jelentkeznek, és onnan terjednek – írja a Haszon.

Júliusban sem áll le a munka a szőlőtermesztésben

A nyári hónapok folyamán a szőlőnek extra törődésre van szüksége, azaz:

  • zöldmetszésre
  • kötözésre vagy aggatásra
  • hónaljhajtások eltávolítására
  • levelek eltávolítására a szőlőfürtök körül
  • védelemre a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás ellen
  • a szőlőfürtök végének visszavágására

Az európai borászok nem jó évre számítanak

sz\u0151l\u0151\u00fcltetv\u00e9nyek

Fotó: Dan Meyers / unsplash

Az Európában tomboló kánikula és szárazság miatt számos borász attól fél, hogy akár 25 százalékkal is visszaeshet a szőlőhozam idén. A szőlőültetvényeket a korai fagy és a jégeső is letarolta.

Ha ez nem lenne elég, az európai tűzszezon is jóval korábban érkezett idén, és nagyobb pusztítást is végzett: az Európai Unió területén eddig több mint 345 ezer hektárnyi terület esett áldozatul a könnyen terjedő lángnyelveknek. Ráadásul a lángok füstje már önmagában is tönkreteheti a termést, akár kilométeres távolságokból is. A füstérte szőlőből készült bornak füstös íze lesz .

sz\u0151l\u0151\u00fcltetv\u00e9ny k\u00f6zelr\u0151l

Fotó: Martin Katler / unsplash

A tartósan magas hőmérséklet miatt sokfelé napégette a szőlő, vagy rossz ütemben érik. A szüret ideje is késhet, mivel így a cukor is lassabban halmozódik fel a gyümölcsben. A minőségromlás mellett a termett gyümölcsfürtöknek kisebb és kevesebb a szeme is.

A probléma egész Európát sújtja

Franciaországban a június 22-i hivatalos adatok szerint mintegy 21 ezer hektár erdő égett le. A szőlőskerteket ugyan nem érték el a lángok, de füst számos ültetvényt beborított. Portugáliában és Spanyolországban még rosszabb a helyzet, lángolnak a szőlőültetvényekhez közeli erdők. Ahol nincs égés, ott is borzasztó hőség és szárazság uralkodik. Olaszországban is vészhelyzetet hirdetett a kormány több szőlőtermesztő területen. Nem csoda hát, hogy a termesztők sokkal kevesebb termésre számítanak idén.


A figyelmetekbe ajánljuk