A churrost hazánkban spanyol fánkként is ismerhetjük a leginkább. Az olajban sült tésztarudacskákat cukorba forgatják, majd csokiba mártogatva fogyasztják. A churrost a „frutas de sartén" ( forró olajban sütött) nevű ételek közé sorolják.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2.5 dl víz
- 2 ek barna cukor
- 1 csipet só
- 8 dkg vaj
- 15 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 0.5 teáskanál vaníliaaroma
- 2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
- 3 dl csokoládés puding / vagy két tábla olvasztott csoki (a mártogatáshoz)
- 5 dkg kristálycukor
- 2 teáskanál fahéj
Egy edénybe öntsük a vizet, a barna cukrot, a sót és a vajat. Tegyük a tűzre. Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gömböcöt nem kapunk. Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni a tésztát. Ezután adagoljuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, ezután robotgép segítségével keverjük simára.
Ha ezzel megvagyunk forrósítsunk olajat és készítsük elő a fahéjas cukrot, hogy lecsöpögtetés után azonnal meg tudjuk forgatni benne a churrost. Készítsünk egy csillag formájú véget a habzsákra, majd töltsük bele a tésztát, és szépen nyomjuk bele az olajba. Nem kell sokáig sütni, ahogy elkezd pirulni már kész is.